fbpx
30. studeni 2021.
Europski parlament

Komentar za Jutarnji list o demografskom izazovu

Zastupnik Karlo Ressler, kao potpredsjednik Međuskupine za demografske izazove, ravnotežu obiteljskog i poslovnog života i tranzicije mladih te glavni pregovarač Parlamenta za europski proračun, komentirao je za Jutarnji list demografski izazov s kojim se Europa i Hrvatska suočavaju. U nastavku možete pročitati komentar zastupnika Resslera.

“U Europskom parlamentu redovito ističem da su dramatične demografske promjene u najvećem dijelu kontinenta najzanemareniji europski izazov, koji već sada izravno utječe na mnoge aspekte svakodnevnog života i rada, osobito u najpogođenijim regijama. Europsko stanovništvo rapidno pada u udjelu ukupne svjetske populacije, i za razliku od 1960. kada je iznosio gotovo 14 posto, danas taj udio iznosi samo 6,9 posto, uz predviđanja još većeg pada i uz depopulaciju osobito ruralnih krajeva. Suočavanje s demografskim promjenama po prvi je puta i dio portfelja Europske komisije za što je zadužena potpredsjednica Dubravka Šuica.

Nema jednostavnih rješenja, ali negativne demografske trendove Europa više ne smije ignorirati. Važan korak bi trebao biti i da se kroz europski proračun još jasnije prepozna da je radi kohezije i prave ravnopravnosti potrebno europskim instrumentima još snažnije podržati demografski ugrožene dijelove Europe. Ugovor o funkcioniranju Europske unije izričito naglašava da se posebna pozornost poklanja regijama koje su izložene ozbiljnim demografskim poteškoćama i područjima zahvaćenima industrijskom tranzicijom.

Za Hrvatsku je ključno, uz pametno korištenje europskih fondova za osnaživanje gospodarstva i stvaranje boljih uvjeta za život u svim dijelovima Hrvatske, nastaviti razvijati sveobuhvatne mjere obiteljske i demografske politike.”, istaknuo je Ressler.