fbpx
19. svibanj 2020.
Europski parlament

Komentar francusko-njemačke inicijative oporavka

Zastupnik Ressler komentirao je francusko-njemačku inicijativu europskog oporavka nakon pandemije COVID-19.

Nakon zdravstvene krize Europska unija suočava se s negativnim gospodarskim posljedicama – rastom nezaposlenosti i padom potražnje, potrošnje i gospodarske aktivnosti diljem kontinenta. Prema gospodarskoj prognozi Komisije za proljeće 2020. očekuje se smanjenje BDP-a EU-a za 7,4 %., što je znatno više nego tijekom svjetske financijske krize 2009. Zbog toga su jučer čelnici Francuske i Njemačke, predsjednik Emmanuel Macron i kancelarka Angela Merkel, predstavili okvir svog dogovora o planu oporavka europskog gospodarstva.

Francusko-njemačka inicijativa predlaže uspostavu “ambicioznog, privremenog i targetiranog Fonda oporavka unutar Višegodišnjeg financijskog okvira”, koji bi iznosio 500 milijardi eura i financirao bi se zaduživanjem Europske komisije. Gospodarskom i zdravstvenom krizom najpogođeniji sektori i države članice na raspolaganju bi imale dodatna bespovratna sredstva kako bi oporavak bio što kraći. Prijedlog revidiranog Višegodišnjeg finacnijskog okvira s Planom oporavka Europska komisija trebala bi predstaviti 27. svibnja, nakon čega ga trebaju usvojiti sve države članice i potvrditi Europski parlament.

Izvjestitelj EPP-a za proračun 2021. Ressler istaknuo je kako je ključno shvatiti da će posljedice ove krize biti asimetrične. Neke države članice, gospodarski sektori i generacije bit će pogođenije od drugih.

Prijedlog je korak unaprijed u odnosu na dosadašnju raspravu. Nova bespovratna europska sredstva trebaju biti dodatna pomoć hrvatskom gospodarstvu, uključujući turistički sektor kao jedan od najpogođenijih. Ovo je trenutak u kojem je nužno ubrzati modernizaciju Europe prije svega još snažnijom digitalizacijom, ali isto tako voditi računa o ravnomjernom oporavku i razvoju – svih krajeva i svih generacija Europe.

zaključio je Ressler