fbpx
17. rujan 2021.
Europski parlament

Kina je globalni akter kojeg je nemoguće zaobići

Zastupnik Karlo Ressler je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjelovao u raspravi o Novoj strategiji EU-a za Kinu. U svom govoru zastupnik je naglasio ulogu Narodne Republike Kine kao globalnog igrača te velikog trgovinskog partnera Europske unije, dok istovremeno kineske tvrtke investiraju u brojne projekte diljem Europe.

Istaknuo je da Kina nije dio našeg kulturno-civilizacijskog kruga i da imamo radikalno različita poimanja o uređenju društva. Ipak, u našim odnosima moramo inzistirati na poštivanju međunarodnih obveza, ljudskih prava i pravilima koja vrijede za sve. Također, taj važan i ne uvijek jednostavan odnos definirat će i principijelna suradnja u ključnim globalnim pitanjima kao što su borba protiv klimatskih promjena.

„U našim odnosima moramo inzistirati na poštivanju međunarodnih obveza, na poštivanju ljudskih prava i na pravilima koja vrijede za sve. Europske kompanije moraju imati pristup tržištu i natjecati se pod ravnopravnim uvjetima. To će biti ključno u definiranju naših budućih odnosa“, dodao je Ressler.

Podsjetimo, Europska komisija trebala bi predstaviti i novu strategiju povezivosti pod nazivom “Global Gateway“, što bi trebao biti svojevrsni europski odgovor na kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put”. Strategija se odnosi na izgradnju partnerstva sa zemljama iz cijelog svijeta kroz ulaganje u kvalitetnu infrastrukturu koja će povezivati robu, ljude i usluge diljem svijeta.