fbpx
30. lipanj 2020.
Europski parlament

Karlo Ressler izvjestitelj za novi program iz Plana oporavka EU-a

,,Zahvaljujući dodatnim europskim sredstvima, Hrvatskoj osigurana osnažena financijska omotnica za brži gospodarski oporavak”

Zastupnik Karlo Ressler (EPP/HDZ) postao je izvjestitelj za mišljenje Odbora za proračune (BUDG) o novom programu iz Plana oporavka, React-EU, odnosno punog naziva, pomoć za oporavak za koheziju i europska područja. Program je vrijedan visokih 55 milijardi eura i bit će financiran do 100% iz europskog proračuna. To je inicijativa kojom se dodatno osnažuju mjere za europski odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19. Ova inicijativa trebala bi pridonijeti bržoj zelenoj i digitalnoj tranziciji svih dijelova Europe.

Zastupnik Ressler će predvoditi rad na izradi mišljenja o programu koji bi trebao dodatno osnažiti kohezijske fondove novcem koji dolazi iz Plana oporavka velikog 750 milijardi eura. Paket ”React-EU” sastoji se od dodatnih 55 milijardi eura koji će biti dostupni u iduće dvije godine uz već postojeće financijske omotnice za Europski fond za regionalni razvoj, Europski socijalni fond te Fond pomoći za najpotrebitije. Važno je naglasiti kako će ova sredstva biti na raspolaganju već ove godine, dok će se osigurati iz Plana oporavka jednim dijelom u vidu bespovratnih sredstava, a jednim dijelom kroz zajmove. Ovo je prvi puta u povijesti da Europska unija predlaže ovakav način dodatnog financiranja za spas europske ekonomije.

,,Rad na ovom mišljenju važan je iz razloga što je kohezijska politika jedna od najsnažnijih i najvažnijih europskih politika za Hrvatsku. Države članice same će moći odlučiti u koja područja usmjeriti ova dostupna sredstva. No, najvažnije za Hrvatsku jest da će se kroz ovaj program pomoći sektoru turizma, jednoj od najpogođenijih gospodarskih grana u krizi uzrokovanoj pandemijom COVID-19. To je veliki korak prema rješavanju posljedica gospodarske krize, a ključno je da države članice iskoriste i mogućnost predfinanciranja od 50 posto. Hrvatska bi prema alokaciji mogla dobiti oko 1,4 milijarde eura. Uz preostala sredstva koja su predviđena iz Plana oporavka kao i iz novog europskog proračuna, Hrvatskoj je osigurana osnažena financijska omotnica za brži gospodarski oporavak i rast”, izjavio je tom prigodom Karlo Ressler, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu te član Odbora za proračun.

Ovaj program pomoći će sektorima najviše pogođenima ovom krizom, posebice sektoru turizma. Sredstva će biti dostupna za mjere za zapošljavanje, mala i srednja poduzeća, ulaganja za potporu očuvanju radnih mjesta, ali i za obrtni kapital poduzeća kako bi države članice pomogle svojim gospodarstvima u što bržem oporavku.