fbpx
18. ožujak 2022.
Lokalne aktivnosti

Jedinstvo u pomoći ukrajinskim izbjeglicama treba prenijeti i na europski pristup migracijama i azilu

Nakon što je u samo tri tjedna ruske agresije na Ukrajinu zemlju bilo prisiljeno napustiti preko tri milijuna ljudi, sve su češće rasprave o utjecaju izbjegličke krize na reformu europskog sustava migracija i azila. U organizaciji hrvatskog eurozastupnika Resslera održana je konferencija “Europski pristup migracijama i azilu – na prekretnici”. Okupivši vodeće stručnjake i predstavnike civilnog društva u području azila i migracija, izražena je podrška jasnom ljudskom i civilizacijskom opredjeljenju Hrvatske i Europe za pomoć ukrajinskim izbjeglicama, kojih se dva milijuna nalazi u Poljskoj. 

Uvodnom video porukom okupljenima su se obratili predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i povjerenik Europske komisije za europski način života Margaritis Schinas koji su istaknuli nužnost uspostavljanja pouzdanog i sveobuhvatnog sustava upravljanja migracijama. Također su izrazili podršku Parlamenta i Komisije hrvatskom članstvu u Schengenskom prostoru. U panel raspravi su, uz zastupnika Karla Resslera, sudjelovali i profesorica europskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Iris Goldner Lang, izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić Meškić te predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap

Zastupnik Ressler, kao član najužeg tima Europske pučke stranke za pregovore o predloženom Paktu za azil i migracije, naglasio je kako danas svjedočimo najvećem migracijskom kretanju raseljenih osoba još od kraja Drugoga svjetskog rata. Istaknuo je da je već od 2015. godine jasno da postojeći europski pravni okvir pokazuje sve svoje manjkavosti te da je neadekvatan, zastario i spreman za promjene. 

“Europa više nema vremena za politička natezanja. Ruska agresija na Ukrajinu nam mora biti poziv na buđenje i dogovor oko temeljnih zajedničkih politika. Pokazala je da možemo djelovati ujedinjeno i snažno i zato mora biti poticaj i za dogovor oko sveobuhvatnog europskog sustava migracija i azila.“ rekao je Ressler.

„Kratkoročno moramo svim sredstvima pomoći u zbrinjavanju ukrajinske izbjeglice koje bježe od ratnih razaranja. To je naša ljudska i civilizacijska obveza. Dugoročno, moramo uspostaviti zajednička europska pravila kako bismo spriječili raširene zloupotrebe sustava azila, uveli red, osnažili integraciju i zaštitili granice od nezakonitih migracija.“, zaključio je zastupnik Karlo Ressler.