fbpx
11. siječanj 2022.

Izaslanstvo HDZ/EPP: Dogovor oko Izbornog zakona i poštivanje ustavnih prava sva tri konstitutivna naroda je ključno za stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine

Članovi Izaslanstva HDZ/EPP u Europskom parlamentu boravili su krajem prošlog tjedna u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Karlo Ressler, Željana Zovko, Sunčana Glavak i Tomislav Sokol su u Mostaru sudjelovali na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, a potom su se susreli s predsjednikom HNS-a BiH i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim Petrom Palićem i s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem.

“Imamo nacionalnu i ljudsku odgovornost razumijeti i angažirati se jer je za Hrvate u BiH ovo životno pitanje opstojnosti. Naša ključna, zajednička poruka koju prenosimo u Europskom parlamentu jest da će se ili uvažavati ustavna prava sva tri konstitutivna naroda, pa tako i Hrvata kao najmalobrojnijeg, ili neće biti mirne i stabilne Bosne i Hercegovine koju svi želimo”, istaknuo je Ressler nakon sastanka sa vodstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru.

Zastupnici su potom posjetili Kiseljak te održali sastanak s hrvatskim predstavnicima vlasti u središnjoj Bosni, a u društvu gvardijana fra Josipa Tomasa, načelnika Kreševa Renata Pejaka i saborskog zastupnika Radoja Vidovića su obišli i Franjevački samostan sv. Katarine i samostanski muzej u Kreševu. U Sarajevu su se zastupnici susreli sa šefom Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i posebnim predstavnikom EU-a za BiH Johannom Sattlerom te su razmijenili mišljenja o trenutnom stanju u BiH i pregovorima u svezi s Izbornim zakonom.

“Postoje pritisci za odbacivanje, prešućivanje ili u najmanju ruku marginaliziranje ne samo koncepta federalizma prisutnog u ranijim rezolucijama nego čak i ustavom zajamčene konstitutivnosti naroda. Borimo se protiv toga i protiv iluzija o održivosti nekakvog isključivo građanskog principa koji bi ignorirao stvarnost tri konstitutivna naroda. Moja ključna poruka kolegama u Europskom parlamentu je da je demokratska i funkcionalna BiH nemoguća bez uvažavanja sva tri naroda”, naglasio je Ressler.

Naglasak posjete bio je na isticanju podrške jačanju položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i ukazivanju na alarmantnu nužnost izmjene Izbornog zakona. Zastupnici su pozvali na veći angažman i posredništvo Europske unije u dogovoru oko Izbornog zakona, kako bi se predstojeći izbori održali sukladno presudama Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, kao što je i naglašeno u rezolucijama Europskog parlamenta.