fbpx
21. listopad 2021.
Europski parlament

Ishod sastanka na vrhu EU-a i Zapadnog Balkana

Zastupnik Karlo Ressler danas je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta govorio o proširenju Unije na zemlje Zapadnog Balkana. Posebno je istaknuo važnost pružanja jasne perspektive članstva te partnerske podrške zemljama aspiranticama na pristupanje Uniji, kako bi se uspješno nosile sa mnogim izazovima koji opterećuju njihova društva. Upravo se u ovoj regiji testira globalni utjecaj Europe i Komisijin koncept geopolitičke Unije. 

„Ne možemo biti globalno relevantni, ako gubimo utjecaj u prvom susjedstvu“, naglasio je Ressler

Zastupnik je također istaknuo i potrebu tješnje suradnje na području sigurnosti, kao i pri suzbijanju ilegalnih migracija. Zemlje Zapadnog Balkana pozvao je na jačanje vlastitih sigurnosnih kapaciteta.

„Moramo biti svjesni kako je bilo kakva kriza na Zapadnom Balkanu, ujedno i kriza za cijelu Uniju“, zaključio je Ressler.  

U ime Vijeća obratio se i Anže Logar, ministar vanjskih poslova Slovenije, a u ime Komisije Mairead McGuinness, povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala. Oboje su istaknuli podršku daljnjem procesu proširenja te pozdravili ishode prošlog sastanka na vrhu Unije i Zapadnog Balkana, u Brdu kod Kranja, u Sloveniji. Posebno su naglasili važnost razvojne pomoći, koja će biti na raspolaganju zemljama regije.

U raspravi su sudjelovali i ostali hrvatski zastupnici iz redova Europske pučke stranke, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol i Željana Zovko, koji su također izrazili potporu europskim integracijama jugoistočnih susjeda, ali i naglasili potrebu nastavka provođenja reformi te osnaživanja gospodarskog potencijala.