fbpx
23. siječanj 2024.
Europski parlament

Humanitarno razminiranje Ukrajine

Danas, skoro dvije godine nakon početka brutalne agresije na njen teritorij, Ukrajina je najpogođenija zemlja na svijetu po pitanju zagađenja minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima, istaknuo je zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) u svom uvodnom govoru na radnoj večeri o razminiranju Ukrajine u suorganizaciji s GLOBSEC-om, organizacijom fokusiranom na pitanja međunarodne sigurnosti.

Radna večera iskorištena je kao prilika da se među odabranim stručnjacima predstavi i preliminarno raspravi novo GLOBSEC-ovo izvješće o humanitarnom razminiranju Ukrajine, objavljeno za javnost 29. siječnja 2024.

Novi podaci otkrivaju razmjere izloženosti ukrajinskog teritorija eksplozivnim sredstvima, kao i predviđene posljedice na globalnu sigurnost hrane. Procjenjuje se da minski sumnjiva područja na prostoru Ukrajine obuhvaćaju površinu tri puta veću od Hrvatske, velik dio koji je poljoprivredna zemlja. 

„Jasno je da će razminiranje Ukrajine zahtijevati iznimno opsežan angažman. Hrvatska, kao zemlja koja se suočila s posljedicama rata i koja planira kompletno razminirati svoje područje do kraja 2026. godine, nalazi se u jedinstvenoj poziciji da podijeli svoje iskustvo,“ naglasio je Ressler.

Podsjetimo, Karlo Ressler je u Europskom parlamentu predstavio i suradnju između Hrvatske i Ukrajine po pitanju rehabilitacije ratnih veterana na konferenciji u listopadu prošle godine, u vrijeme kada je u Zagrebu održana i prva Međunarodna donatorska konferencija za humanitarno razminiranje Ukrajine.