fbpx
07. travanj 2022.

Humani prema onima koji bježe od rata, odlučni prema onima koji zloupotrebljavaju sustav

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu oko kršenja prava na traženje azila i načela zabrane prisilnog udaljavanja i vraćanja u državama članicama Europske unije. 

Zastupnik Ressler kritizirao je teze o licemjerju i dvostrukim standardima zbog pomoći ukrajinskim izbjeglicama. “Europa jasno pokazuje svoje srce, solidarnost i ljudskost, jednako kao što smo pokazivali i mnogo puta ranije. Četiri milijuna Ukrajinaca bježe od ruske agresije i granata jer su porušeni njihovi domovi i jer nemaju pristup vodi i hrani. Humani smo prema svima koji bježe od ratnih sukoba, no moramo ostati odlučni i čvrsti protiv onih koji sustav zloupotrebljavaju, a pogotovo beskompromisni prema pokušaju profitiranja na tuđoj patnji”, zaključio je Ressler

Zastupnik Ressler je reagirao i na izlaganje talijanskog kolege Pietra Bartola iz redova socijalista koji je kritizirao europski pristup traženja azila, uz napade na hrvatsku i grčku policiju. Istaknuo je da je jasno da svi imaju isto pravo na azil, ali da je nužno poštivati pravila i zadovoljiti propisane kriterije, uz pitanje talijanskom kolegi zbog čega nezakoniti migranti granice prelaze pod okriljem noći i skriveno, a ne na službenim graničnim prijelazima uz osobne identifikacijske dokumente.