fbpx
09. veljače 2021.
Europski parlament

Hrvatskoj šest milijardi eura kroz Mehanizam za oporavak

Europski parlament danas na plenarnoj sjednici raspravlja i glasa o Uredbi o uspostavi Mehanizma za oporavak i otpornost (Recovery and Resilience Facility), središnjem instrumentu europskog paketa oporavka od posljedica pandemije. 

Glavni cilj mehanizma je olakšati i ubrzati oporavak država članica, uz naglasak na provedbi reformi, privlačenju investicija i stvaranju prilike za zelenu i digitalnu tranziciju europskog gospodarstva. Ukupna vrijednost instrumenta iznosi 672,5 milijarde eura, a Hrvatskoj će na raspolaganju biti ukupno 9,6 milijardi eura, od čega 6 milijardi eura bespovratnih sredstava, što čini preko 11% hrvatskog BDP-a. To je rezultat dugotrajnih uspješnih pregovora na razini Europskog vijeća, Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta, a ne neke unaprijed zadane formule. 

Zastupnici Ressler i Sokol sudjelovali su u današnjoj plenarnoj raspravi, kao i u radu na Uredbi, podnijevši više amandmana uključenih u finalni tekst dokumenta koji je pravni temelj za korištenje sredstava za oporavak. Cilj amandmana bio je smanjiti administrativni teret za države članice, pojednostaviti procedure, kao i uzeti u obzir demografske izazove te posebno težak položaj ruralnih i udaljenih krajeva Europe u krizi. 

Kao glavni pregovarač Europskog parlamenta za proračun za 2022., zastupnik Ressler je istaknuo da će uspjeh u učinkovitom i kvalitetnom korištenju europskih sredstava odrediti našu poziciju u svijetu nakon pandemije. „Šest milijardi eura bespovratnih sredstava koje ćemo imati na raspolaganju predstavlja ogromnu priliku za osnaživanje Hrvatske. Ako želimo biti dugoročno relevantni, moramo to pametno iskoristiti, osobito ulaganjem od barem 20% ukupnog iznosa u digitalnu tranziciju koja nosi visoku dodanu vrijednost te u zeleno gospodarstvo. Nakon odobrenja Nacionalnog plana oporavka, Hrvatska na jesen može računati na predfinanciranje u iznosu od preko 700 milijuna eura.“ istaknuo je Ressler.