fbpx
11. listopad 2023.
Europski parlament

Hrvatsko iskustvo skrbi o braniteljima poučno je za Ukrajinu

Na okruglom stolu u organizaciji hrvatskog zastupnika Resslera, predstavljeno je u Europskom parlamentu hrvatsko iskustvo rehabilitacije i skrbi za branitelje, iznimno relevantno u kontekstu suočavanja Ukrajine s dugotrajnim posljedicama ratnih razaranja na cijelo ukrajinsko stanovništvo, a osobito one uključene u neposredna ratna djelovanja i članove njihovih obitelji. 

Predstavnici Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida približili su zastupnicima u Europskom parlamentu, predstavnicima Europske komisije i ukrajinskih vlasti kompleksnost i raznovrsnost izazova s kojima se branitelji i njihove obitelji suočavaju i dugo po prestanku ratnih zbivanja. Sa svojim suborcima čiji su životi dramatično promijenjeni ranjavanjem u Domovinskom ratu, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine Đuro Glogoški predstavio je teške zdravstvene, psihološke i socijalne posljedice rata, ali i doprinos koji branitelji svakodnevno mogu dati i daju svojim zajednicama. “Žrtve rata nisu samo branitelji i ratni veterani, već i njihove obitelji, supruge i djeca. Uključivost i kultura sjećanja je jedan ključan dio podrške braniteljima, a veliku ulogu ovdje imaju i mediji. Nadamo se da, kao udruga branitelja, možemo doprinijeti zbrinjavanju ratnih veterana, ne samo iz Hrvatske već i Ukrajine.”, naglasio je Glogoški.

Načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić opisala je ključne elemente hrvatskog modela braniteljske skrbi, naglasivši da je Hrvatska jedina država članica koja je zbog posljedica agresije trebala razvijati politike reintegracije branitelja, braniteljske skrbi, posebne zdravstvene zaštite, prevencije suicida, ali i rješavati među ostalim i teška pitanja nestalih, masovnih grobnica, civilnih žrtava rata i razminiravanja. Naglasila je i uspješnu bilateralnu suradnju Ministarstva hrvatskih branitelja s ukrajinskim vlastima te dugogodišnji angažman potpredsjednika Vlade Tome Medveda u prenošenju naučenih lekcija ukrajinskim partnerima. Zamjenik ukrajinskog veleposlanika pri Europskoj uniji Serhii Tereshko zahvalio je Hrvatskoj na vrijednim lekcijama, kao i dosadašnjoj pomoći, uključujući i zdravstvenoj skrbi koju Hrvatska pruža za teške ukrajinske ranjenike.

Zastupnik Ressler istaknuo je kako hrvatski branitelji od početka agresije posebno dobro razumiju patnje napadnute Ukrajine. “Budući da je Hrvatska i sama proživjela slične strahote u nasrtajima velikosrpskog režima, imamo posebnu ljudsku odgovornost solidarnosti. Važan aspekt takve podrške koju Hrvatska može ponuditi je i institucionalno iskustvo skrbi i rehabilitacije branitelja. Današnjim okruglim stolom želimo poručiti da se uz vojnu, humanitarnu i financijsku pomoć, ne smije staviti u drugi plan posljedice ratnih razaranja na ljude, u prvom redu hrabre ukrajinske branitelje. Hrvatsko iskustvo u tome može biti vrlo poučno i korisno za Ukrajinu.” zaključio je zastupnik Ressler, založivši se i za snažniju europsku podršku takvoj suradnji.

Predstavnici Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine sudjelovali su kao počasni gosti sjednici Kluba zastupnika Europske pučke stranke gdje im je zahvalnost izrazio i predsjednik Kluba Manfred Weber, a nakon toga i svečanoj ceremoniji ispred Europskog parlamenta u spomen na sve žrtve barbarskih terorističkih napada Hamasa na Izrael.