fbpx
30. siječanj 2020.
Europski parlament

Hrvatski zastupnici iz EPP-a pozivaju na uvođenje jedinstvenog punjača za sve elektroničke uređaje

Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu više se desetljeća zalagao za uvođenje jedinstvenog punjača za sve elektroničke uređaje kao što su mobilni telefoni, tableti, čitati e-knjiga, pametne kamere, nosiva elektronika i druga mala elektronika. Cilj je zaštititi okoliš i olakšati život ljudima.

Povećani su broj ali i brzina mijenjanja različitih uređaja po korisniku, a procjenjuje se da je više od pola milijarde mobilnih telefona u Europskoj uniji u upotrebi. Stoga je jedinstveni punjač važan ne samo u pogledu zaštite okoliša već predstavlja značajan napredak u ispunjavanju ciljeva kružnog gospodarstva i zelene ekonomije.

Uvođenje univerzalnih punjača je bolje i za okoliš i za potrošače. Ako Europa zaista želi biti predvodnik u novom zelenom planu, uvođenje jedinstvenih punjača jedan je od koraka k tome. Smanjivanje nepotrebnog e-otpada može imati pozitivan utjecaj na okoliš, a ovakva rješenja istovremeno mogu potaknuti proizvođače na osmišljavanje efikasnijih i kvalitetnijih načina punjenja elektroničkih uređaja

ističe hrvatski zastupnik Karlo Ressler

HDZ/EPP

Rezolucija o jedinstvenom punjaču za mobilnu radijsku opremu dobila je veliku potporu zastupnika u Europskom parlamentu i usvojena je s 582 glasa za, 40 protiv i 37 suzdržanih zastupnika. Rezolucijom zastupnici pozivaju na korištenje jedinstvenog punjača za sve telefone u roku od 6 mjeseci.