fbpx
14. ožujak 2023.
Europski parlament

Hrvatska se obranila i oslobodila od ratne agresije, svjesni smo onoga kroz što Ukrajina prolazi danas

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) sudjelovao je u današnjoj plenarnoj raspravi Europskog parlamenta u Strasbourgu s predsjednikom Litve Gitanasom Nausėdom, uz fokus na nastavak snažne pomoći prema ukrajinskom narodu i Ukrajini. 

Litavski predsjednik iznio je vlastita stajališta o trenutnoj geopolitičkoj situaciji, posebice u sigurnosnom kontekstu za Europu, uz buduće poteze lidera država članica Europske unije poput nastavka financijske pomoći prema Ukrajini, ali i oko naoružanja. Većina zastupnika u Europskom parlamentu pozdravila je ove smjernice, jer se danas u Ukrajini odvija i borba za slobodu i mir čitavog europskog kontinenta. 

Zastupnik Ressler istaknuo je u raspravi kako su i Hrvatska i Ukrajina pretrpjele ratnu agresiju, a kako se Hrvatska obranila i oslobodila te je danas itekako svjesna onoga kroz što Ukrajina prolazi. “Godine pripremane agresije. Snažni propagandni udari. Orkestriranje i podupiranje unutarnje pobune. To danas živi Ukrajina, to je preživjela Hrvatska, a suštinski se sve to, u različitim intenzitetima, planiralo i za baltičke države”, rekao je Ressler

Zastupnik se osvrnuo i na dezinformacijske udare na baltičke države u proteklom desetljeću, kao i udare na europsku digitalnu infrastrukturu, uz navođenje kako i Ukrajina dnevno ponajviše trpi udare na svoju civilnu infrastrukturu – električne mreže, vodovode, stambene zgrade. Hrvatska, iako daleko od ikakve vojne ugroze, i danas je izložena različitim kulturološkim presezanjima.

“Iako su navedene države u nekim stvarima različite, u različitom povijesnom trenutku, jedno nam je itekako zajedničko. Znamo tko smo, iza kojih vrijednosti stojimo i gdje pripadamo. I upravo zato je najvažnije da svaki kutak Europe shvati da iako se čini daleko od ijedne ratne ili digitalne bojišnice – upravo je njegova sloboda, njegova sigurnost i budućnost – ta o kojoj se odlučuje u Ukrajini danas”, zaključio je Ressler.