fbpx
08. travanj 2022.
Europski parlament

Hrvatska je spremna za Schengen

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u plenarnoj raspravi u Strasbourgu oko Izvješća o Mehanizmu evaluacije Schengenskog prostora. U Schengenu boravi i radi više od 420 milijuna ljudi, iz 26 zemalja, a Hrvatska je ispunila sve tehničke kriterije za pridruživanje najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu. 

Francusko predsjedanje Vijećem Europske unije kao jedan od prioriteta navodi i reformu Schengenskog prostora, a Izvješće zastupnice iz redova Pučana Sare Skyttedal navodi više nenajavljenih inspekcija, posebice u kontekstu međunarodnih sigurnosnih rizika i povreda temeljskih ljudskih prava. Podsjetimo, velika izbjeglička kriza 2015. godine, te niz terorističkih napada na području Europske unije doveli su do različite primjene Schengenske pravne stečevine između država članica, uz produbljivanje schengenske krize u vrijeme pandemije COVID-19.

Zastupnik Ressler istaknuo je u raspravi kako je sloboda kretanja u Europi jedno od ključnih i najvećih dostignuća Europske unije te kako je, usprkos svim globalnim izazovima, Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete kroz preko 280 preporuka za primjenu schengenske pravne stečevine, što je potvrdila i Europska komisija u nekoliko navrata, ali i Vijeće jednoglasnom odlukom u prosincu 2021. godine. 

“U proteklih sedam godina pokazali smo i dokazali da možemo štititi europsku vanjsku granicu u skladu s najvišim standardima zaštite te provoditi sve mjere koje su nužne za funkcioniranje Schengenskog prostora. Vrijeme je da hrvatski građani konačno uživaju punu slobodu kretanja Europom jer Hrvatska je spremna za Schengen”, poručio je Ressler.