fbpx
15. rujan 2021.
Europski parlament

Hrvatska je spremna za pristupanje Schengenu, a bližimo se i uvođenju eura

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je svoj drugi govor o stanju Europske unije na današnjem plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu. Podsjetimo, govor o stanju Unije održava se jednom godišnje na plenarnoj sjednici u rujnu, a odnosi se na analizu protekle godine te najavu prioritetnih politika za sljedeću godinu.

Predsjednica von der Leyen u svom se obraćanju osvrnula kako se Europska unija nalazi u najvećoj svjetskoj zdravstvenog krizi u posljednjih sto godina te da je u ovakvim okolnostima digitalno pitanje “biti ili ne biti”. Također, rekla je kako je Europa globalni lider u stopama cijepljenja stanovništva, čime ovu pandemiju možemo ublažiti, kao i posljedice koje izaziva na gospodarstvo i društvo.

Nakon uvodnog izlaganja predsjednice Komisije, zastupnici su tradicionalno započeli ispitivati Komisiju o važnim izazovima za građane Europske unije, kao i sugerirati smjer te konkretne politike kao odgovor na njih. Zastupnik Karlo Ressler, kao glavni pregovarač Parlamenta za proračun za 2022. godinu, pozdravio je odlučnu europsku reakciju, demonstriranu u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi bez presedana.

“Rezultati su danas vidljivi – djeca i mladi se vraćaju u škole i na fakultete, održavaju se kulturni i športski događaji, a države članice počele su primati rekordna sredstva za prilagodbu i modernizaciju. Europljani zato jasno podržavaju plan oporavka i to povjerenje ne smijemo shvatiti olako”, istaknuo je zastupnik Ressler.

Također, zastupnik se u svom govoru osvrnuo na novu digitalnu eru koja je cilj nacionalnih planova oporavka i o čemu će uvelike ovisiti europsko mjesto u svijetu nakon pandemije. Naglasio je kako Europska unija mora postati otpornija i spremnija na izvanredne situacije kojima smo svjedočili i ovog ljeta, od prirodnih katastrofa do humanitarnih kriza, ali isto tako i do hibridnih napada na europske granice.

“Moramo smanjivati razlike unutar Europe i podržati društva koja su spremna na sljedeće europske korake. Moja zemlja je za to dobar primjer. Kao najmlađa država članica, Hrvatska je spremna za pristupanje Schengenu, a bližimo se i uvođenju eura kao službene valute. To su nacionalni, ali su i europski uspjesi, te je to smjer koji treba nedvosmisleno podržati”, zaključio je svoj govor Ressler.