fbpx
10. listopad 2022.
Europski parlament

Hrvatska je dokazala da je spremna za Schengen

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na današnjoj sjednici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) na kojoj se raspravljalo o nacrtu odluke Vijeća o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj. 

Izvjestitelj iz redova Pučana Paulo Rangel predstavio je zastupnicima rad na ovom Izvješću koji potvrđuje hrvatsku spremnost za ulazak u Schengenski prostor, uz pozdravljanje uspostavljanja neovisnog nadzora granice, što je Hrvatska uvela kao prva država članica. Također, zastupnik Rangel istaknuo je prošlotjedni posjet Hrvatskoj gdje se još jednom uvjerio kako Hrvatska policija značajno utječe na sigurnost hrvatskih i europskih građana, kao i u funkcioniranje ispunjavanja kriterija na granici s Bosni i Hercegovini, te u prihvatnom centru za tražitelje azila u Zagrebu. Zastupnici iz redova najvećih klubova u Europskom parlamentu – pučana, socijalista i liberala – podržali su hrvatski ulazak u Schengen. 

“Dugotrajni i zahtjevni proces sada je u završnoj fazi. Hrvatska je dokazala da je spremna za Schengen, najveći prostor slobodnog kretanja na svijetu. Vrijeme je da hrvatski građani konačno uživaju u svim benefitima koje donosi europsko članstvo”, komentirao je zastupnik Ressler.