fbpx
14. rujan 2022.
Europski parlament

Govor o stanju Unije

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je govor o stanju Unije, te radu Komisije u protekloj godini, uz predstojeće planove. Predsjednica Komisije osvrnula se na snažnu humanitarnu, vojnu i financijsku pomoć prema Ukrajini, nakon ničim izazvane ruske vojne agresije te na energetsku krizu i inflaciju, kao rezultat iste. 

U pogledu rata protiv Ukrajine predsjednica Komisije izjavila je kako će sankcije protiv Rusije ostati na snazi, uz pomoć od 100 milijuna eura za obnovu oštećenih ukrajinskih škola te uvođenje Ukrajine na prostor jedinstvenog tržišta Europske unije.  

Kad je riječ o rastu cijena energije, Komisija će predložiti mjere za države članice kako bi smanjile svoju potrošnju električne energije te će predložiti gornju granicu prihoda za poduzeća koja proizvode električnu energiju uz niske troškove kako bi se prikupilo više od 140 milijardi eura za ublažavanje kritičnog stanja u kojem su se našli građani. Predsjednica Komisije najavila je i reformu tržišta električne energije.  

Komentirajući govor o stanju Unije, zastupnik Ressler je rekao kako se danas nalazimo u epohi dinamičnih promjena, velike neizvjesnosti i astronomskih cijena energije. “Na prekretnici smo za cijeli europski kontinent. Mir je jedna od temeljnih vrijednosti koja se ne može više uzimati zdravo za gotovo. Potreban je povratak temeljnim politikama – od sigurnosti, obrane i energetske neovisnosti – na čemu inzistiramo od početka mandata u Europskom parlamentu”, istaknuo je Ressler.