fbpx
15. prosinac 2020.
Europski parlament

Govor na plenarnoj sjednici: Brzina i jednostavnost su ključni kod europskog financiranja oporavka

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP), kao izvjestitelj Odbora za proračune (BUDG) o novom programu iz Plana oporavka, React-EU, održao je govor o dodatnoj kohezijskoj pomoći na posljednjoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu. 

Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja (React-EU) vrijedan je visokih 47,5 milijardi eura i bit će financiran do 100 posto iz europskog proračuna. Koristit će se uz već postojeće financijske omotnice za Europski fond za regionalni razvoj, Europski socijalni fond te Fond pomoći za najpotrebitije. Ovom europskom inicijativom dodatno se osnažuju mjere za europski odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19 i ovo je prvi puta u povijesti da će Europska unija koristiti ovakav način dodatnog financiranja. O prioritetima financiranja odlučivat će prije svega države članice, a inicijativa bi trebala pridonijeti oporavku te bržoj zelenoj i digitalnoj tranziciji svih dijelova Europe. 

Kao izvjestitelj Odbora za proračune (BUDG), zastupnik Ressler radio je na prijedlogu Uredbe. U mišljenje Odbora tako su ugrađeni zahtjevi za većom fleksibilnošću korištenja i što manjim administrativnim opterećenjima za korisnike, što je i prihvaćeno. U plenarnom govoru nakon povjerenice Ferreira, zastupnik Ressler je istaknuo da u ovo predbožićno vrijeme duboke neizvjesnosti za milijune obitelji diljem Europe, nakon iznimno teške godine, najugroženiji zaslužuju konkretnu europsku solidarnosti.  

„Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja je neizostavan dio zajedničkog oporavka. Dodatna sredstva za mjere za zapošljavanje, mala i srednja poduzeća, potpore očuvanju radnih mjesta, ali i za obrtni kapital poduzeća – bit će posebno važna slabije razvijenim državama u što bržem oporavku.”, naglasio je zastupnik Ressler

“Mogućnost 100% europskog financiranja, kao i financiranja projekata koji se već provode ili planiraju bit će dodatna pomoć. Za najpogođenije sektore, kao što su turizam i kultura. Za najpogođenije generacije – u gospodarskom smislu to su mladi. Za najpogođenije krajeve – ruralna, slabije razvijena i demografski ugrožena područja. Zato je 813 milijuna eura koja će Hrvatska imati na raspolaganju kroz REACT EU iznimno vrijedno i pomoći će Hrvatskoj u što bržem oporavku od ove globalne krize bez presedana.”, zaključio je Ressler