fbpx
20. svibanj 2020.

Gostovanje u Temi dana na HRT-u

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je u Temi dana na HRT-u kod Branka Nađvinskog gdje je komentirao uspjehe hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, važnost europskog proračuna koji mora odgovoriti na nove izazove te nadolazeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Uz zastupnika Resslera gost emisije bio je saborski zastupnik Joško Klisović.

Najveća kriza od samog osnivanja Europske unije znatno je utjecalo na kontekst u kojem se hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije odvijalo. Unatoč novim okolnostima i pandemiji COVID-19, za vrijeme hrvatskog predsjedanja deblokirano je otvaranje pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, a u promijenjenom formatu održan je i Zagrebački summit koji je vratio fokus na jugoistok Europe.

“Naše predsjedanje itekako je uspješno, tome svjedoče i prvi komentari koje dobivamo iz Europskog parlamenta. Vjerujem da sve što smo zacrtali kao naše prioritete, a u ovim promijenjenim okolnostima, da smo ostvarili u gotovo potpunom dijelu”, naglasio je Ressler.

Zbog gospodarske prognoze Europske komisije za proljeće 2020. prema kojoj se očekuje smanjenje BDP-a Europske unije za 7,4 posto, predstavljena je francusko-njemačka inicijativa koja predlaže uspostavu ambicioznog i privremenog Fonda oporavka unutar Višegodišnjeg financijskog okvira u iznosu od 500 milijardi eura. Zastupnik Ressler, kao Izvjestitelj za proračun Europske unije za 2021. godinu ispred EPP-a, istaknuo je kako je nadolazeća kriza asimetrična te kako ovu krizu moramo ozbiljno shvatiti.

Posljedice ove krize uzrokovane pandemijom COVID-19 bit će različite za pojedine države članice, a nažalost bit će teže za pojedine sektore poput turizma. Postoji velika opasnost da nakon prošle velike financijske krize posebno pogođeni još jednom budu mladi”, dodao je Ressler.

Karlo Ressler

Zastupnik u Europskom parlamentu

Na kraju emisije zastupnik Ressler je prokomentirao i predstojeće parlamentarne izbore. Naglasio je kako smo pravovremeno reagirali na zdravstvenu krizu, uz izdašne nacionalne mjere pomoći radnicima i hrvatskom gospodarstvu što ne bi bilo moguće bez odgovornog upravljanja javnim financijama u protekle tri godine.

Za hrvatske birače, ovo će biti personalizirani izbori na kojima će moći izabrati tko će voditi Hrvatsku u ovim izazovnim vremenima. S jedne strane imamo Davora Bernardića, a s druge strane imamo Andreja Plenkovića. Zbog svih rezultata u proteklim tjednima, ali i zbog svega onoga što je napravljeno u teškom i zahtjevnom mandatu Andrej Plenković dokazao je da je puno bolji izbor od Davora Bernardića. Hrvatska demokratska zajednica formirat će novu Vladu koja može građanima ponuditi promjene koje su nam nužne

zaključio je Ressler