fbpx
02. lipanj 2020.

Gostovanje u Temi dana na HRT-u

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je u Temi dana na HRT-u kod novinarke Zrinke Grancarić gdje je komentirao predstavljeni prijedlog Paketa europskog oporavka na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Uz zastupnika Resslera gost emisije bio je saborski zastupnik Branko Grčić.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je Paket europskog oporavka, kao odgovor na najtežu krizu u povijesti Europske unije i posljedice pandemije COVID-19. Paket sadrži prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira, uz novi fond oporavka “Nova generacija Europe” u iznosu od 750 milijardi eura koji bi se financirao zajedničkim zaduživanjem Europske unije, a kojeg bi koristile države članice kroz bespovratna sredstva unutar postojećih europskih programa ,odnosno dio kroz zajmove.

“Ovaj paket oporavka masivna je investicija u Europu nove generacije koja će više ulagati u digitaliziranje i uložiti u zelenu tranziciju. U ovim promjenjivim vremenima, gdje se redefinira gospodarstvo, međunarodni odnosi, ali i cijelo europsko društvo. Za Hrvatsku je ovaj paket vrlo važan, prije svega jer se odnosi na sve članice, a ne samo članice eurozone na čemu smo inzistirali”, istaknuo je zastupnik Ressler.

Zastupnik Ressler naglasio je u emisiji kako postoji značajna razlika između paketa mjera koji je predložen na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta te nekih ranijih instrumenata koji su postojali u mandatu prijašnje Europske komisije. U cijeloj povijesti Europske unije ovo je bila ne samo najteža kriza nego je i predložen najizdašniji paket pomoći.

“Prije svega radi se o pretežno bespovratnim sredstvima za najpogođenije sektore i države članice. Vjerujem da bez obzira što je proces donošenja odluka kompleksan u zajednici 27 država članica, nakon prvog oklijevanja ovaj odgovor je bio brz”, zaključio je zastupnik Ressler.