fbpx
10. ožujak 2022.

Gostovanje u RTL-u Danas

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je u RTL-u Danas kod voditelja Tomislava Jelinčića o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini, o kojoj se raspravljalo i na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Zastupnik Ressler istaknuo je kako trenutno nema neposredne opasnosti za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, uz apostrofiranje promjene sigurnosne stabilnosti uslijed ruske agresije na Ukrajinu. “Europa je ušla u novu epohu svoje povijesti i jasno je da moramo spriječiti bilo kakvu pojavu nestabilnosti u bilo kojem dijelu Europe, pa tako i na jugoistoku. Bosna i Hercegovina od posebnog je sigurnosnog značaja za Hrvatsku”, rekao je Ressler.

Upitan oko smanjenja ovisnosti o ruskom plinu zastupnik, Ressler je naglasio važnost jedinstva Europske unije jer se sankcijama stvara devastirajući učinak na ruski režim, čime se znatno umanjuje kapacitet ruskog režima u vođenju osvajačkog agresivnog rata u Ukrajini, ali i ruski potencijal destabiliziranja mnogih drugih dijelova svijeta.

“Ruska agresija očito je bilo dugo pripremana i nužno je da EU pokaže jedinstvo u suočavanju s humanitarnom situacijom, vojnom pomoći, sankcijama i energetskom suverenosti. Moramo postati energetski neovisni. Hrvatska je napravila ogroman iskorak s gradnjom LNG terminala koji zadovoljava gotovo polovicu naše potražnje za plinom. Europa mora ostati jedinstvena, a to znači da moramo smanjivati svoju ovisnost o ruskom plinu i nafti”, ustvrdio je Ressler.