fbpx
26. veljače 2021.

Gostovanje u podcastu ‘Poduzetnik’

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je u podcastu ‘Poduzetnik’ na temu gospodarskog oporavka Hrvatske i Europske unije od posljedica izazvanih globalnom pandemijom COVID-19. U podcastu je sudjelovao i ekonomski analitičar Vuk Vuković, uz moderatoricu Marušu Stamać.

Kao izvjestitelj i glavni pregovarač Europskog parlamenta za proračun Europske unije za 2022. godinu, zastupnik Ressler je istaknuo kako će gospodarski i društveni oporavak, nakon krize bez presedana, biti prioritet, uz digitalnu i zelenu tranziciju. Kao ključni cilj ističe sveobuhvatni oporavak za sve generacije, gospodarske grane i krajeve Europe.

“Ulazimo u desetljeće digitalne transformacije i svjedočimo brzim digitalnim promjenama. Globalna pandemija dodatno je akcelerirala proces digitalizacije te svjedočimo novom digitalnom dobu. Brzina oporavka Europske unije, ali i Hrvatske, ovisit će o kvaliteti i brzini digitalnih promjena jer digitalno gospodarstvo raste sedam puta brže u odnosu na ostatak gospodarstva”, naglasio je Ressler.

Upitan za prioritete unutar Mehanizma za oporavak i otpornost, kojim se stavlja na raspolaganje 672,5 milijardi eura u zajmovima i bespovratnim sredstvima za potporu reformama i ulaganjima u državama članicama, zastupnik Ressler je rekao da svaka država članica za sebe treba procijeniti koji su prioriteti, uz sve iznose koje je potrebno implementirati za digitalizaciju i zelenu transformaciju. 

“Za sve države članice, pa tako i za Hrvatsku, sljedeće dvije godine biti će poprilično administrativno zahtjevne, budući da uz europske fondove i projekte koji dolaze iz Višegodišnjeg financijskog okvira i redovno financiranje dolazi novi izvor sredstava. Ključno je da svaki od tih projekata bude kvalitetno osmišljen i pripremljen te da proizvodi najveću dodanu vrijednost”, zaključio je Ressler.