fbpx
10. studeni 2022.

Gostovanje u Otvorenom

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je u emisiji ‘Otvoreno’ na HRT-u nakon što su zastupnici na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta velikom većinom usvojili nacrt Izvješća o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj. Uz zastupnika Resslera, u emisiji su gostovali zastupnica Romana Jerković, profesor s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec te profesor sa Sveučilišta Libertas Luka Brkić, uz urednicu i voditeljicu Zrinku Grancarić

Zastupnik je uvodno istaknuo kako je odluka o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor jedna od najvažnijih odluka u ovom mandatu Europskog parlamenta jer, uz uvođenje eura, označava potpuni hrvatski povratak Europi. Također, naglasio je kako u vrijeme nestabilnosti ovakva politička odluka ima posebnu težinu, te kako je u Bruxellesu ovo bio povijesni dan za Hrvatsku, bez obzira na to što još uvijek predstoji finalna odluka na razini Vijeća ministara unutarnjih poslova.

Tijekom emisije zastupnik se osvrnuo i na politički pritisak s kojim se Hrvatska suočila s krajnje lijeve političke pozicije, oko navodnog nehumanog postupanja prema izbjeglicama i migrantima. Izvješće, koje je usvojeno s više od 530 glasova zastupnika u Europskom parlamentu, jasno navodi kako je Hrvatska u stanju štititi najdužu vanjsku granicu Europske unije, u skladu sa svim standardima schengenske pravne stečevine. 

“Hrvatska je odlučno odgovorila na migracijski izazov, koji je često usmjeravan prema našim granicama, i nezakonitim pokušajima prelazaka mimo službenih graničnih prijelaza, pod okriljem noći. Više od 6 500 hrvatskih graničnih policajaca danonoćno je osiguravalo hrvatsku i europsku granicu. Potpunu transparentost u postupanju dokazali smo i osnivanjem neovisnog mehanizma nadzora situacije s ljudskim pravima na granici, što je pozitivno prihvaćeno i pohvaljeno i u Europskom parlamentu”, rekao je Ressler.

“Europa bez unutarnjih granica nikako ne može funkcionirati bez zaštićenih čvrstih vanjskih granica. Aktualni geopolitički trenutak uči nas da se kao kontinent moramo riješiti bilo kakve naivnosti i da moramo biti spremni zaštititi sebe i zaštiti Europu. Sve one vrijednosti koje Schengen nosi – sloboda kretanja, gospodarski prosperitet – neće biti mogući bez sigurnosti”, zaključio je Ressler.