fbpx
30. studeni 2021.
Europski parlament

Gostovanje u Otvorenom o hrvatskom ulasku u Schengen

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je u emisiji Otvoreno na HRT-u o benefitima hrvatskog pristupa Schengenskom prostoru, najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu. Uz zastupnika Resslera, u emisiji su sudjelovali i stručnjak za sigurnost Gordan Akrap, stručnjak za međunarodne odnose sa Sveučilišta u Zagrebu Goran Bandov, načelnik Uprave za granicu policije i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno te saborski zastupnik Domagoj Hajduković

Uvodno je zastupnik Ressler istaknuo kako je Hrvatska s ulaganjem preko 200 milijuna eura u podizanje tehničke spremnosti znatno podigla kapacitete za osiguravanje hrvatske i europske granice, o čemu je govorio i francuski predsjednik Emmanuel Macron prilikom posjeta Zagrebu. 

“Hrvatski građani još uvijek ne uživaju sve prednosti koje Schengen nudi te na hrvatskom ulasku u Schengenski prostor inzistiramo i u Europskom parlamentu. Za Hrvatsku je pitanje ulaska u Schengen od iznimnog strateškog značaja te je jedno od ključnih pitanja našega mandata u Parlamentu. Parlament je već potvrdio spremnost Hrvatske da postane dio Schengenskog prostora i pozdravio uspostavu neovisnog mehanizma nadzora granice, koji je Hrvatska prva implementirala”, naglasio je Ressler

U nastavku rasprave zastupnik je istaknuo kako se migracijski pritisak koristi kao sredstvo političkih pritiska prema državama članicama Europske unije te da situaciju u Bjelorusiji već vidjeli na primjeru Maroka prema Španjolskoj, Turske prema Grčkoj, ali i Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj. 

Upitan za komentar o zaključcima slovenskog predsjedništva, koje bi potom ministri unutarnjih poslova trebali usvojiti na Vijeću 9. i 10. prosinca, zastupnik je podcrtao koliko je Hrvatska posljednjih godina napravila na svom putu prema Schengenu. “Potpuno je jasno da se evaluacijski proces koji je Hrvatska prošla razlikuje od bilo koje druge članice Schengena. Prošli smo zahtjevnu evaluacijsku prosudbu i o tome smo govorili i u Europskom parlamentu. Uvjeren sam kako ćemo unutar Vijeća, ali i unutar Parlamenta napraviti sve da Hrvatska i njeni građani postanu punopravni članovi Schengenskog prostora, kao što to i zaslužuju”, zaključio je Ressler.