fbpx
11. studeni 2021.
Europski parlament

Gostovanje u Otvorenom o događajima na granici Poljske i Bjelorusije

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je u emisiji Otvoreno na HRT-u uslijed humanitarnog i sigurnosnog kaosa na granici Poljske i Bjelorusije gdje stotine migranata žele ilegalno ući u Europsku uniju. Uz zastupnika Resslera, gostovali su i profesor na Fakultetu političkih znanosti Robert Barić, stručnjak za sigurnost s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap, vanjskopolitički komentator Božo Kovačević te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

Uvodno je zastupnik Ressler u raspravi istaknuo kako nema nikakve dvojbe kako je riječ o hibridnom napadu od strane Bjelorusije te pokušaju podmuklog napada na europske granice. Podsjetimo, na granici između Bjelorusije i Poljske boravi nekoliko tisuća migranata koji orkestrirano pokušavaju nezakonito prijeći europsku granicu. 

“Svjedočimo povećanom broju letova prema Minsku, uz jasne upute bjeloruskih vlasti i upućivanje izbjeglica i migranata prema europskoj granici. Bez obzira na to što se ovdje radi o očitom i manje sofisticiranom korištenju migranata u geopolitičkim igrama, krijumčarenje ljudi je jedna od najprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti. Takvim pokušajima svjedočimo na gotovo svim europskim granicama od velike krize 2015.”, rekao je Ressler.

U nastavku rasprave zastupnik Ressler je naglasio da slične probleme u pokušajima prebacivanja ilegalnih migranata ima i Hrvatska na granici s Bosnom i Hercegovinom, u kontekstu uspostavljanja migracijskih kampova koji se nalaze svega nekoliko kilometara od naše granice. Najpoznatiji primjer je svakako ilegalni centar Vučjak, izgrađen na bivšem odlagalištu otpada, koji je 2019. godine izazivao velike probleme na europskim granicama.