fbpx
28. rujan 2020.

Gostovanje u emisiji N1 televizije ‘Točka na tjedan’

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je u emisiji N1 televizije ‘Točka na tjedan’ kod Nataše Božić gdje je komentirao predloženu reformu zajedničke europske politike migracija i azila.

“Novi prijedlog je pokušaj novog početka i izlaska iz pat pozicije koja traje gotovo pet godina. Pitanje migracija je kompleksno i slojevito jer ima implikacije na brojne dijelove društva, uz humanitarni, sigurnosni i gospodarski aspekt. Debata oko ovog pitanja dominirat će životima naših generacija u Europi”, istaknuo je Ressler.

Prijedlog Europske komisije utemeljen je na različitom konceptu u odnosu na prošli prijedlog, a ključna razlika je činjenica kako je danas u Europi prisutna svijest da je moguće zaštititi vanjske granice i da je nužno spriječiti stihijske i nekontrolirane ilegalne migraije kakvima smo svjedočili 2015. godine. Zaštita vanjskih granica temelj je učinkovite migracijske politike.

Upitan o potrebi vojske na hrvatskoj i europskoj granici zastupnik Ressler je odgovorio kako Hrvatska policija s preko 6 500 policajaca uspješno čuva najdužu kopnenu vanjsku granicu Europske unije, uz znatnu modernizaciju opreme.

Promjena paradigme pristupa migracijama posebno je bila vidljiva i za vrijeme hrvatskog predsjedanja kada su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, uz predsjednicu Komisije Ursulu von der Leyen, predsjednika Vijeća Charlesa Michela i Parlamenta Davida Sassolija posjetili grčku granicu koja je tada bila suočena s nekoliko desetaka tisuća pokušaja ilegalnih prijelaza dnevno.

“Veća europska podrška Grčkoj kao prvoj liniji na putu prema Zapadu trebala bi u konačnici značiti i manju privlačnost dugog i neizvjesnog putovanja. I sada je u Moriji bilo, kao i u cijeloj Grčkoj, značajan broj ljudi koji su zatražili azil, nisu ga dobili i trebali su biti vraćeni u svoje države umjesto da nastavljaju svoj put dalje”, zaključio je zastupnik Ressler.