fbpx
23. prosinac 2020.

Gostovanje na N1 televiziji u Novom danu

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je kod Tihomira Ladišića u jutarnjem programu Novi dan na N1 televiziji gdje je komentirao trenutno stanje pregovora između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, predloženi Pakt za migracije i azil te dogovor u dugogodišnjem proračunu Europske unije.

Uvodno je zastupnik Ressler istaknuo kako je odluka o cijepljenju u Europskoj uniji, odnosno da se u svim državama članicama s cijepljenjem krene u isto vremene, jasan pokazatelj europske solidarnosti.

Upitan o trenutnom statusu pregovora između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, zastupnik je naglasio kako još ostaju otvorena pitanja oko Brexita te kako je izvjesno da do dogovora neće doći 28. prosinca. Posljedice nisu jednake za sve države članice, a Hrvatska je među najmanje izloženima posljedicama povijesnog izlaska jedne države članice. 

“Smatram kako će biti izvedivo postići dogovor u siječnju, tome se nadamo kao zastupnici u Europskom parlamentu. Jasno je kako je i ovim okolnostima teže pregovarati, uz medijski interes i politički pritisak koji dodatno otežava postizanje kompleksnog dogovora o odnosima Europske unije i Ujedinjene Kraljevine kao jednog od najvažnijih susjeda Unije i bivše članice”, rekao je Ressler

Kao član najužeg tima Europske pučke stranke (EPP) za pregovore o novom Paktu za migracije i azil, uz posebno zaduženje za prijedlog uredbe o europskoj bazi biometrijskih podataka nezakonitih migranata i podnositelja zahtjeva za azil, zastupnik je objasnio kako je zaštita vanjskih granica Europske unije preduvjet učinkovite migracijske politike. Nakon što je Europska komisija u rujnu predstavila novi prijedlog Pakta za migracije i azil, Europski parlament i Vijeće započinju s pregovorima o jednom od najkontroverznijih pitanja europske političke scene.

“Moramo biti humani prema svima koji bježe od ratnih sukoba i traže međunarodnu zaštitu, ali i odlučni prema onima koji nemaju pravo na azil i ostanak te beskompromisni prema krijumčarima i trgovicima ljudima koji pokušavaju profitirati na tuđoj patnji”, zaključio je Ressler.