fbpx
22. lipanj 2022.
Europski parlament

Gostovanje na N1 televiziji

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je u informativnom programu N1 televizije kod Igora Bobića ususret dolaska hrvatskog predsjednika Vlade i Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića u Bruxelles koji će sudjelovati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u raspravi “Ovo je Europa“.

Ressler je istaknuo kako će Hrvatska i hrvatski premijer na ovoj plenarnoj sjednici dobiti jasnu i nedvosmislenu podršku od kolega u Europskom parlamentu za jasno određivanje prema europskim politikama, kao i politikama za dobrobit svih hrvatskih građana. “Europa se nalazi na povijesnoj prekretnici, svjesni smo niza tektonskih promjena, prvenstveno prouzrokovanih brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu i neminovne će biti paralele između Ukrajine i Hrvatske prije 30 godina. Danas, 30 godina kasnije Hrvatska je slobodna država, članica Europske unije i NATO-a, na pragu smo ulaska u eurozonu i Schengen i to će biti glavne teme plenarne sjednice i rasprave s premijerom Plenkovićem. Očekujem pozitivne tonove i podršku koju čujemo i ovdje po briselskim hodnicima”, rekao je Ressler.

Upitan u nastavko o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor, najveći prostor slobodnog kretanja na svijetu, Ressler je naglasio kako Hrvatska danas u potpunosti ispunjava sve obveze predviđene Schengenskim zakonikom te smjernicama Europske komisije te kako je vrijeme da hrvatski građani počnu koristiti benefite koje nudi članstvo u Schengenskom prostoru. 

Također, zastupnik je komentirao i potencijalni kandidacijski status Ukrajine i Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. “Poruka koja se šalje prema Ukrajini, u vrijeme ruske agresije, je poruka ohrabrenja i pokazuje kako je Ukrajini mjesto u europskoj obitelji. Za Hrvatsku je posebno važno i napredovanje Bosne i Hercegovine prema europskom putu kako bi postali funkcionalna, demokratska i europska država koja uvažava prava sva tri konstitutivna naroda”, zaključio je Ressler.