fbpx
21. prosinac 2022.
Lokalne aktivnosti

Eurotribina ‘Što donosi Schengen?’

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je u posljednjoj ovogodišnjoj eurotribini u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Hrvatskog radija (HR) na temu hrvatskog ulaska u Schengenski prostor. Uz zastupnika Resslera, govorili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Boris Žgomba, predsjednik Udruge cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec te Mislav Vučić ispred udruge Hrvatskih izvoznika. Podsjetimo, od 1. siječnja 2023. godine ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskih hrvatskim granicama prema zemljama članicama Schengenskog prostora, a od 26. ožujka očekuje se i ukidanje graničnih kontrola u zračnim lukama.

Kao član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta, zastupnik Ressler je istaknuo kako članstvo u Schengenskom prostoru donosi nikada veću sigurnost državne granice, što je posebno bitno u vrijeme strelovitih promjena i narušene sigurnosne arhitekture europskog kontinenta. “S kontinuiranim procesom modernizacije Hrvatske policije, s više od 6 500 hrvatskih graničnih policajaca, koji danonoćno štite najdulju vanjsku kopnenu granicu Europske unije, Hrvatska je dokazala da je spremna za Schengen te da uvelike doprinosimo sigurnosti svih europskih građana”, rekao je Ressler.

“Tri desetljeća od međunarodnog priznanja i teško izborene neovisnosti u obrambenom i oslobodilačkom ratu, Hrvatska od 1. siječnja postaje članica elitnog civilizacijskog kluba. Kluba od svega petnaest država koje su istodobno i članice Europske unije, NATO saveza, eurozone i Schengenskog prostora”, naglasio je Ressler uz osvrt na trendove na tržištu rada koji u Hrvatskoj i Europi treba nove ljude, legalne i uređene migracije, no to ne znači kako Europa treba tolerirati stihijske, masovne migracije na svojim granicama.