fbpx
16. listopad 2022.

Europski tjedan regija i gradova

Ovoga je tjedna u Bruxellesu održan Europski tjedan regija i gradova, dvadeseto izdanje pod geslom ‘Novi izazovi za europsku koheziju’. 

Teme ovogodišnjeg izdanja obuhvatile su zelenu i digitalnu tranziciju, teritorijalnu koheziju i osnaživanje položaja mladih, pri čemu je posebna pozornost posvećena ulozi kohezijske politike u održivom oporavku Europe kao najdjelotvornijeg instrumenta solidarnosti u okviru odgovora na posljedice izazvane ruskom vojnom agresijom na Ukrajinu i pandemijom COVID-19. 

U sklopu Europskog tjedna regija i gradova, zastupnik Karlo Ressler organizirao je i održao niz sastanaka s predstavnicima lokalnih vlasti, uključujući župane iz pet slavonskih županija, župana Dubrovačko-neretvanske Nikolu Dobroslavića, gradonačelnike Osijeka i Vinkovaca Ivana Radića i Ivana Bosančića, te mnoge predstavnike županijskih i gradskih vlasti. 

Prilikom susreta raspravljalo se o temama poput nadolazećeg ulaska u eurozonu i Schengenski prostor, kao i isprepletenost lokalnih, nacionalnih i europskih politika u kontekstu osnaživanja rada, obrazovanja i života hrvatskih građana, posebice mladih generacija.