fbpx
22. ožujak 2022.
Europski parlament

Europski plan za umjetnu inteligenciju

Na sjednici Odbora za umjetnu inteligenciju (AIDA) Europskog parlamenta usvojeno je danas Izvješće o umjetnoj inteligenciji u digitalnom dobu, ključni dokument koji uspostavlja smjernice dugoročne europske politike u području središnje tehnologije digitalne transformacije.

Svijet je zakoračio u četvrtu industrijsku revoluciju, digitalnu transformaciju temeljenu na algoritmima koji imaju potencijal iz temelja preoblikovati medicinu, promet i gospodarstvo, ali i društvene i geopolitičke odnose. Stoga Izvješće Europskog parlamenta promatra potencijale i moguće prepreke u korištenju umjetne inteligencije u posebno istaknutim područjima, poput zdravstvene djelatnosti, Zelenog sporazuma, geopolitičkih i sigurnosnih aspekata, konkurentnosti, očuvanja demokracije ili tržišta rada. 

Kao potpredsjednik Odbora za umjetnu inteligenciju (AIDA), hrvatski zastupnik Karlo Ressler aktivno je sudjelovao u radu posebnog Odbora i izradi danas usvojenog dokumenta s izvjestiteljem Axelom Vossom (CDU/EPP). Nakon 18 mjeseci tematskih sjednica, brifinga i radionica potpuno je jasno da Europa mora dramatično ubrzati s razvojem i primjenom digitalnih tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju. Potrebno je smanjiti administrativna opterećenja za poduzetnike i povećati ulaganja u hvatanje koraka s drugim globalnim akterima. 

„Osim jasne dijagnoze da Europa kaska u digitalizaciji, ovo je i poticaj na konkretno djelovanje u okolnostima sve nemilosrdnije globalne tehnološke utrke, a i uzdrmane sigurnosne ravnoteže. Samo 8 od 200 najznačajnijih digitalnih kompanija u svijetu dolaze iz Europe, a Kina i Amerika ulažu značajno više u istraživanje i razvoj digitalnih tehnologija. Europska pravila moraju štititi građane i potrošače, ali bez sprječavanja gospodarskog rasta i usporavanja primjene najmodernije tehnologije, osobito kod malih i srednjih poduzeća.“, istaknuo je potpredsjednik Odbora Ressler

Izvješće ima za cilj predložiti sveobuhvatni pristup umjetnoj inteligenciji svim relevantnim europskim akterima, u prvom redu europskim institucijama i državama članicama. Također, ističe se i globalna odgovornost Europske unije za postavljanje međunarodnih standarda na ovom području, budući da je prva na svijetu pokrenula ove izrazito važne, ali kompleksne rasprave postavljanja pravila za nove tehnologije. Izvješće je usvojeno s 25 glasova zastupnika. Rasprava i glasovanje na plenarnoj sjednici očekuju se u svibnju u Strasbourgu.