fbpx
13. prosinac 2022.
Europski parlament

Europski parlament za proširenje identifikacije nezakonitih migranata biometrijskim podacima (Eurodac)

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove utvrdio je na plenarnom tjednu u Strasbourgu pregovaračku poziciju o zajedničkoj europskoj bazi biometrijskih podataka nezakonitih migranata i podnositelja azila (Eurodac). 

Nakon mjeseci pregovora postignut je tako parlamentarni dogovor o neizostavnom dijelu Migracijskog pakta, zakonodavnom paketu koji ima za cilj uspostaviti čvrste mehanizme ophođenja, osnaživanje prihvata unesrećenih, ali i istovremenu snažnu zaštitu vanjske granice od nezakonitih upada. Kao član najužeg tima Europske pučke stranke za reformu sustava migracija i azila, o Eurodacu je pregovarao zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) koji smatra da bi ovaj dogovor trebao biti dodatni poticaj za usvajanje cijelog zakonodavnog paketa u području migracija i azila u vrijeme dramatično povećanog migracijskog pritiska na europske granice.

„Zbog raširenih zloupotreba sustava azila, u borbi protiv nezakonitih migracija nužno je proširenjem primjene i novim suvremenim tehnologijama omogućiti bolje mogućnosti identificiranja nezakonitih migranata i podnositelja azila. Nakon provedbe, države članice bi korištenjem biometrijskih podataka trebale lakše dokumentirati tražitelje azila i nezakonite migrante što će zaštititi djecu i najranjivije žrtve trgovanja ljudima, poboljšati prikupljanje podataka na granicama, kao i povratak onih koji nemaju pravo biti na europskom teritoriju.“, istaknuo je Ressler, ističući da će Hrvatska kao država s najduljom kopnenom granicom Unije i suočena sa sve većim migracijskim pritiskom imati važnu ulogu i koristi od unaprjeđenog sustava Eurodac.  

Eurodac je opsežna europska biometrijska baza u koju države članice unose otiske prstiju tražitelja azila i nezakonitih migranata, a koja će se ovom reformom značajno proširiti u opsegu i kvaliteti podataka te povezati s drugim europskim bazama. Posljednjih mjeseci Europa svjedoči drastično povećanim migracijskim pritiskom, najviše na tzv. zapadno-balkanskoj ruti. Usvajanjem pozicije Parlamenta o Eurodacu započet će pregovori s Vijećem, a ovaj pomak predstavlja i novi momentum za napredak u drugim aktima unutar cijelog paketa reforme migracija i azila.