fbpx
14. lipanj 2023.
Europski parlament

Europski parlament usvojio pregovarački mandat za Akt o umjetnoj inteligenciji

Nakon kompleksnih pregovora, Europski parlament podržao je izvješće s amandmanima na Akt o umjetnoj inteligenciji. Time je usvojen pregovarački mandat za trijalog s Vijećem i Komisijom. Akt o umjetnoj inteligenciji prvo je sveobuhvatno europsko zakonodavstvo o ovoj ključnoj tehnologiji nove industrijske revolucije.

Akt o umjetnoj inteligenciji ključna je legislativna inicijativa koja se donosim s ciljem adekvatne pripreme društva i zajedničkog tržišta na nove okolnosti koje donosi ova napredna tehnologija. Pravila se uvode na temelju stupnjevanog potencijala sustava umjetne inteligencije da prouzroče štetne posljedice, donoseći strože regulatorne zahtjeve, kada je rizik za štetnu posljedicu veći.  

Usvojeni tekst sadrži amandmane na prijedlog Europske komisije iz travnja 2021. Njima se, između ostalog, donose s međunarodnim standardima preciznije usklađene definicije, fokusirajući se na strojno i duboko učenje. Unaprjeđuje se okvir za mala i srednja poduzeća, kao i poboljšava sustav procjene rizika. Visokorizičnima se neće automatski smatrati unaprijed određene kategorije, već oni sustavi koji nose značajne rizike za zdravlje, sigurnost ili temeljna prava. Planira se uspostava nadzornog tijela koje će imati savjetodavnu ulogu, dok će izvršne ovlasti imati nacionalna tijela i Europska komisija. Predviđaju se zahtjevi transparentnosti za sustave umjetne inteligencije opće namjene, poput ChatGPT-a. 

Mnoge su se debate vodile oko pitanja treba li u potpunosti zabraniti daljinsku biometrijsku identifikaciju, čak i u slučajevima kada bi ti alati mogli pomoći u pronalaska nestalih osoba, uključujući i djecu, sprječavanja terorističkih prijetnji te otkrivanju težih kaznenih djela. Zastupnici su glasovali za potpunu zabranu. 

Kao potpredsjednik Posebnog odbora za umjetnu inteligenciju, zastupnik Ressler je od samog predlaganja Akta sudjelovao u kreiranju parlamentarne pozicije, uloživši i niz amandmana usmjerenih na preciznije definiranje obveza. „Poput svih alata – i umjetna inteligencija može se koristiti za dobro, ali i za distopijske scenarije, poput masovne kontrole ili sustava društvenog vrednovanja. Zato uspostavom jasnih pravila moramo iskoristiti mogućnosti i minimizirati rizike. Europi su potrebni okvir povjerenja i pravna sigurnost, ali također i inovacije te konkurentnost. To možemo postići ovim povijesnim Aktom“, istaknuo je zastupnik Ressler na plenarnoj raspravi. 

Suizvjestitelji izvješća su zastupnici Dragoş Tudorache i Brando Benifei. Moguće je da konačne odredbe Akta o umjetnoj inteligenciji budu ispregovarane u trijalogu već do kraja ove godine.