fbpx
15. prosinac 2021.
Europski parlament

Europski parlament usvojio nova pravila za digitalna tržišta

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su na plenarnoj sjednici usvojili Izvješće o Aktu o digitalnim tržištima, koje predstavlja parlamentarni okvir za daljnje pregovore s Vijećem i Komisijom. Spomenuti Akt ima za cilj postaviti jasna pravila za velike online platforme koje djeluju na zajedničkom tržištu, a zbog svoje izrazito dominantne uloge istaknute su kao nadzornici pristupa.  

Izvješće, između ostalog, donosi osnažene odredbe označavanja platformi nadzornicima pristupa, više transparentnosti u ciljanom oglašavanju, mogućnost sprječavanja akvizicija u slučaju sistemskog nepridržavanja pravila, više kazne za nepridržavanje propisa, okvir zašite zviždača, kao i mogućnost osnivanja novog tijela za koordinaciju primjene novih odredbi. Zastupnik Karlo Ressler podržao je ovo izvješće. 

„Nova pravila za velike digitalne platforme su nužna. Ovim odredbama želimo postaviti ograničenja za internetske divove, odnosno zabraniti nepoštene poslovne prakse te zaštititi prava građana i malih poduzeća u odnosu na spomenute igrače, koji zgrću nevjerojatnu količinu podataka i moći. Ojačani regulatorni okvir koji štiti korisnike, a potiče inovacije, preduvjet je europske digitalne transformacije. Nadamo se kako ćemo u konačnici uspostaviti standarde, ne samo za Europu, već i globalno“, istaknuo je Ressler

Do ključnog pomaka je došlo i po pitanju rasprave o Aktu o digitalnim uslugama u parlamentarnom Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO). Članovi Odbora usvojili su izvješće koje donosi osnažena pravila za stvaranje sigurnijeg digitalnog prostora, uključujući okvir za borbu protiv ilegalnih dobara, usluga ili sadržaja u online svijetu, poboljšavanje transparentnosti algoritama, kao i moderiranje sadržaja na platformama. Njegovo se usvajanje na plenarnoj sjednici očekuje u siječnju 2022.

Nadolazeće francusko predsjedništvo najavilo je intenzivan rad na novim digitalnim pravilima, ističući to kao jednog od svojih prioriteta. Konačni završetak pregovora oko oba akta očekuje se do kraja iduće godine.