fbpx
20. siječanj 2022.
Europski parlament

Europski parlament usvojio Akt o digitalnim uslugama

Europski parlament danas je na plenarnoj sjednici usvojio svoje stajalište na Akt o digitalnim uslugama (DSA). Ovo je jedna od ključnih europskih legislativnih inicijativa kojom se nastoji zaštititi temeljna prava građana i potrošača u online prostoru.

Parlamentarno stajalište donosi nam niz ojačanih odredbi za pružanje digitalnih usluga na zajedničkom tržištu. Efikasno uklanjanje nezakonitog sadržaja, između ostalog, zaštitit će potrošače pri internetskoj trgovini. Jednako tako, odredbe o sprječavanju širenja štetnog sadržaja dovest će do sigurnijeg internet prostora, posebno za one najranjivije. Ciljano oglašavanje morat će biti transparentnije, a manipulativno ponašanje platformi bit će zabranjeno. Predviđaju se i naknade štete za korisnike, ukoliko platforme nisu obratile dužnu pozornost na propisane obveze.

Jedna od osnovnih motiva za donošenje novih digitalnih zakona, time i Akta o digitalnim uslugama, jest osigurati da sve ono što nije dozvoljeno u analognom svijetu, ne bude dozvoljeno niti u onom digitalnom. Postojeći zakonodavni okvir nije dostatan, uzimajući u obzir ubrzan razvoj digitalnih tehnologija u posljednjih dvadesetak godina. U većini je slučajeva aktualno zakonodavstvo doneseno prije ere društvenih mreža, pametnih telefona, naporednih algoritama i sveprisutne internetske trgovine. Sada je krajnje vrijeme za donošenje suvremenijeg zakonodavstva.

„Akt o digitalnim uslugama je pokušaj najveće modernizacije europske politike u području digitalnog svijeta. Mrežni prostor će tako biti sigurniji, a platforme koje posluju na zajedničkom tržištu uživat će veću pravnu sigurnost. Građani, korisnici i pružatelji usluga, zaslužuju regulatorni okvir koji može odgovoriti na izazove današnjeg vremena, a naša je odgovornost da to omogućimo“, istaknuo je zastupnik Karlo Ressler tijekom rasprave na plenarnoj sjednici.

Nakon usvajanja parlamentarnog stajališta o Aktu o digitalnim uslugama, predstoje pregovori u trijalogu s Vijećem i Komisijom, kako bi institucije uskladile svoje poglede i stajališta. Francusko predsjedništvo najavilo je kako će rad na novim digitalnim propisima biti jedan od glavnih prioriteta, a kraj pregovora oko ovog Akta moguće je očekivati već i sredinom godine.