fbpx
30. studeni 2023.
Europski parlament

Europski parlament odobrio je proračun za 2024.

Europski parlament odobrio je proračun za 2024. godinu s 519 glasova za, 79 protiv i 30 suzdržana. Zastupnici su tako osigurali bolju potporu programima i prioritetima koji se nadovezuju na posljedice rata u Ukrajini i globalne izazove: sigurnost, obranu, poljoprivredu, gospodarstvo, klimatsku politiku i potporu mlađim generacijama.  

Europski parlament je kroz pregovore uspio osigurati 666.5 milijun eura više za svoje prioritete u odnosu na ono što je Komisija predložila u nacrtu proračuna, i time usmjerio dodatne fondove na istraživačke i infrastrukturne programe, omogućio više Erasmus stipendija za studente, ali i stvorio dodatne potpore za mlade poljoprivrednike. 

Ukupni proračun za 2024. godinu tako iznosi 189.4 milijardi eura u odobrenim sredstvima za preuzimanje obveza, od kojih je 142.6 milijardi eura u odobrenim sredstvima za plaćanja.

Tijekom plenarne rasprave, zastupnik Karlo Ressler istaknuo je kako se „Europska unija iz godine u godinu suočava s nizom kriznih situacija na koje europski građani očekuju snažan, zajednički europski odgovor, a koji je istodobno iz proračunske strukture sve teže postići.“

Čestitavši na postignutom dogovoru i konstruktivnosti, Ressler je napomenuo kako narušenu sigurnosnu situaciju Europa jednostavno nema luksuz ne shvatiti ozbiljno i da je potrebno osvijestiti važnost ulaganja u sigurnost, uključujući i ulaganja u sigurnost granica.

„Dugoročno jedinstveni europski odgovor bit će sve teži bez ozbiljne revizije višegodišnjeg financijskog okvira i bez reforme sustava vlastitih sredstava,“ zaključio je Ressler.