fbpx
25. studeni 2021.
Europski parlament

Europski parlament odobrio je proračun za 2022.

Europski parlament odobrio je proračun za 2022. godinu s 550 glasova za, 77 protiv i 62 suzdržana. Zastupnici su tako osigurali bolju potporu zdravstvu, istraživanju, klimatskoj politici, malim i srednjim poduzećima i mladima.

Europski parlament ispregovarao je ukupno 479,1 milijun eura više za svoje prioritete u odnosu na ono što je Komisija predložila u nacrtu proračuna. 

Glavni izvjestitelj Europskog parlamenta za proračun 2022. zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) u raspravi je prije glasovanja naglasio da je cilj bio ostvariti snažan proračun za oporavak u godini u kojoj je, prvi put, godišnji proračun dopunjen planom ulaganja u oporavak.

– Tijekom pregovora bilo je očito da će u narednim godinama biti snažnog pritiska na proračun zbog niza konkurentskih izazova, posebice u vanjskoj dimenziji politika EU-a. To je bilo nemoguće riješiti putem godišnjeg proračunskog postupka, kao što je bilo nemoguće obvezati se na troškove financiranja instrumenta oporavka u narednim godinama. To je nešto o čemu će se očito morati razgovarati i sljedeće godine – izjavio je Ressler.

Ukupno to je 169,5 milijardi eura u odobrenim sredstvima za preuzimanje obveza i 170,6 milijardi eura u odobrenim sredstvima za plaćanja.

U proračunu Europske unije za sljedeću godinu, 93 posto sredstava namijenjeno je za građane, regije, gradove i županije, poljoprivrednike te mala i srednja poduzeća.