fbpx
20. studeni 2020.

Europski parlament odobrava sredstva za obnovu Zagreba

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na videokonferenciji za medije u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj usuret nadolazeće plenarne sjednice. Na videokonferenciji, uz zastupnika Resslera, sudjelovala je zastupnica Biljana Borzan

Na nadolazećoj plenarnoj sjednici koja će se održati od 23. do 26. studenog očekuje se odobrenje 823 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije za saniranje posljedica potresa, poplave i pandemije COVID-19. Pomoć Europske unije odnosi se prvenstveno za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici, poplave u Poljskoj te vidljivih posljedica pandemije COVID-19 za sedam država članica, uključujući Hrvatsku. 

Hrvatskoj je za saniranje posljedica snažnog potresa u Zagrebu i okolici odobreno ukupno 683,7 milijuna eura, a predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura već je isplaćen u kolovozu. 

Kao izvjestitelj za mišljenje Odbora za proračune (BUDG) , zastupnik Ressler je istaknuo kako je ova tema za Hrvatsku od najvećeg značaja na nadolazećoj plenarnoj sjednici. 

“Konačno glasujemo o odobrenju mobilizacije 683,7 milijuna eura sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za posljedice potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu. Ovo je trenutak kada se omogućava, nakon 89 milijuna eura koje su već sjele na hrvatski račun na konto alokacije, iskorištavanje ostatak sredstava”, naglasio je Ressler.