fbpx
12. svibanj 2020.
Europski parlament

Europski parlament o restrikcijama slobode kretanja u EU

Ressler: Ograničenja moraju biti proporcionalna

Uoči sutrašnje objave smjernica Europske komisije o prekograničnom kretanju, Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta (LIBE) raspravljao je u utorak o graničnim kontrolama unutar Europske unije uvedenima radi sprječavanja širenja pandemije COVID-19.

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras je izvijestila o mjerama hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije usmjerenim na povratak u potpunosti funkcionalnom Schengenskom području. Monique Pariat, glavna direktorica Glavne uprave za migracije i unutarnje poslove (DG HOME), je predstavila konture smjernica Europske komisije koje će se objaviti sutra, a koje imaju za cilj koordiniranu relaksaciju mjera na unutarnjim granicama kako bi ograničenja bila usklađena sa zdravstvenim situacijama u državama članicama.

Zastupnik Ressler je u svome izlaganju istaknuo kako je uvođenje ograničenja prekograničnog kretanja nažalost bilo nužno radi zdravstvenih razloga, ali da se mjere ne bi trebale bezrazložno i neproporcionalno produživati. “Sloboda kretanja ključna je za Europsku uniju – za oporavak europskog gospodarstva, zajedničko tržište i turizam, ali i za europski identitet i naš europski način života. Gdje god više ne postoji značajna epidemiološka opasnost, treba se osigurati sloboda kretanja ljudi.”, naglasio je zastupnik Ressler.

Uz isticanje želje za što skorijim ukidanjem unutarnjih graničnih kontrola, Tanja Fajon, zastupnica slovenskih socijaldemokrata u Europskom parlamentu i voditeljica Radne skupine Odbora za Schengen, osvrnula se i na ambiciju Hrvatske za ulazak u Schengenski prostor i ponovila teze o navodnom nehumanom postupanju Hrvatske policije na najdužoj vanjskoj kopnenoj granici Europske unije.

U svom odgovoru slovenskoj zastupnici Ressler je naglasio kako je Europska komisija dala zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor u listopadu 2019. i da je nedopustiv pokušaj političkog pritiska kako bi se promijenila odluka donesena na objektivnim kriterijima.

Drago mi je što je Hrvatska, zajedno sa Slovenijom, među prvim državama članicama organizirala zelene koridore kako bi promet robom bio neprekinut i u jeku pandemije. Nadamo se da će se sloboda kretanja uskoro moći vratiti u cijelu Europsku uniju.

zaključio je Ressler

Zastupnici u Europskom parlamentu nastavljaju rad unutar parlamentarnih odbora i na ovotjednoj plenarnoj sjednici koja će se održati putem videokonferencije s glavnom temom europskog višegodišnjeg proračuna i plana gospodarskog oporavka.