fbpx
05. travanj 2022.
Europski parlament

Europski parlament o financijskim posljedicama rata

Uz plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu, održana je izvanredna sjednica Odbora za proračun kako bi se glasovalo o tri važna proračunska prijenosa i raspravilo ozbiljne proračunske učinke europskih mjera povodom ruske agresije na Ukrajinu.

Povjerenik za proračun Hahn predstavio je cijeli niz najavljenih i pripremanih inicijativa Europske komisije usmjerenih na ublažavanje posljedica rata kroz pružanje humanitarne pomoći, zbrinjavanje izbjeglica i financiranje europskih logističkih centara za hitnu potporu. Naglasivši važnost fleksibilnosti europskog proračuna zbog rata na europskom kontinentu, govorio je i o gospodarskim i financijskim posljedicama rata, uključujući o skoku cijena energije i poremećaju opskrbnih lanaca.

Kao izvjestitelj za ovogodišnji europski proračun, zastupnik Karlo Ressler podržao je predložene proračunske prijenose. Istaknuo je važnost zajedničkih mjera na svim područjima kako bi se pomoglo ukrajinskim civilima i izbjeglicama, umanjila sposobnost ruskog režima da vodi agresivni rat prema susjednoj državi i podržali napori ukrajinskog naroda u borbi za slobodu.

„Imamo ljudsku i civilizacijsku dužnost osigurati humanitarnu pomoć za četiri milijuna izbjeglica koji bježe od stravičnih ratnih razaranja. Ruska agresija na Ukrajinu imat će puno šire posljedice na gotovo sve aspekte europskog proračuna, koji će biti pod ozbiljnim pritiskom kako bi umanjio sve gospodarske i političke posljedice rata, od rasta cijena energije do globalnih poremećaja na tržištu poljoprivrede i hrane. Zato je još važnija brza, snažna i jedinstvena europska reakcija na sve nove okolnosti.“ zaključio je Ressler.

Zastupnici su podržali tri proračunska prijenosa koja će osigurati 350 milijuna eura za zaštitu sigurnosti opskrbe hrane kroz izvanredne mjere za poljoprivredni sektor, 70 milijuna eura za financiranje transportnih, medicinskih i logističkih operacija kroz Mehanizam civilne zaštite te 50 milijuna eura za vodu, hranu, lijekove, higijenske i ostale potrepštine za one koji bježe od rata.