fbpx
09. lipanj 2021.
Europski parlament

Europski parlament o COVID-19 potvrdama

Europski parlament danas na plenarnoj sjednici raspravlja i glasa o uvođenju digitalnih europskih COVID-19 potvrda, s ciljem uspostave jedinstvenih europskih pravila prekograničnog kretanja uoči ljetne turističke sezone, nasuprot kaosu različitih nacionalnih određivanja karantena, testiranja i ostalih mjera.

 Nezapamćene restrikcije i stroga ograničenja slobode kretanja sputavaju Europljane već više od godinu dana i praktično su onemogućile putovanje diljem europskog kontinenta. Zbog toga se na europskoj razini pokušava ujednačiti uvjete uoči ljetnih odmora za sve koji žele putovati izvan granica svoje zemlje. Digitalna EU COVID potvrda dokazivat će tri vrste podataka – da je osoba preboljela bolest, cijepljena ili negativno testirana. Uredba ne postavlja nikakve nove zahtjeve ili formalnosti za ostvarivanje slobodnog kretanja u Europi nego upravo suprotno – ima za cilj umanjiti i ujednačiti fragmentirana i često komplicirana pravila o putovanju i karantenama u vrijeme pandemije.

Kao član nadležnog Odbora za građanske slobode (LIBE), u raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik Karlo Ressler (EPP/HDZ). „I oni koji su mjesece proveli zatvoreni u svojim stanovima za ekranima, a i tisuće obitelji koje žive od turizma u Dalmaciji, Istri i drugim dijelovima Europe, sada zaslužuju uobičajenu ljetnu sezonu, odmor i život nalik onome prije pandemije“, istaknuo je zastupnik Ressler, naglasivši da je Hrvatska među prvim državama članicama bila spremna za izdavanje potvrda. „Devet država, poput Hrvatske, spremne su za primjenu i prije roka. Do 1. srpnja to moraju biti i ostale članice ako želimo ponovno imati – normalno europsko ljeto. To je preduvjet za oporavak turizma koji čini desetinu europskog i gotovo petinu hrvatskog gospodarstva“, zaključio je Ressler.