fbpx
27. studeni 2020.
Europski parlament

Europski parlament na strani potrošača

U Europskom parlamentu usvojeno je Izvješće o održivijem jedinstvenom tržištu za poduzeća i potrošače, uz jasnu podršku HDZ-ovih zastupnika.
Originalni tekst izvješća rezultat je dugotrajnih pregovora svih parlamentarnih skupina, te predviđa niz konkretnih mehanizama koji za cilj imaju unaprijediti zaštitu potrošača u Europskoj uniji, između ostalog i zabranom programiranog kvarenja proizvoda te uspostavom prava na popravak proizvoda.

Predloženi amandmani na originalni tekst nisu ponudili ništa značajno više u odnosu na ono što je već ranije bilo dogovoreno između zastupnika u Odboru za unutarnje tržište koji se bave tom vrlo važnom temom.

Osim zabrane programiranog kvarenja proizvoda Izvješće predviđa i uspostavu prava na popravak proizvoda. Potrošačima bi tako prilikom kupnje trebale biti dostupne informacije o pojedinostima proizvoda što uključuje i informacije o dostupnosti zamjenskih dijelova ali i očekivanom vremenu trajanja proizvoda.

Od Europske komisije očekujemo da će u novoj petogodišnjoj Strategiji za potrošače već iduće godine predstaviti zakonodavni prijedlog koji će imati za cilj zaštiti potrošače od ranog zastarijevanja proizvoda.