fbpx
12. studeni 2020.
Europski parlament

Europski parlament glasuje o europskom proračunu za 2021. godinu

Nakon što je u utorak postignut dogovor s Vijećem EU-a o Višegodišnjem financijskom okviru, Europski parlament je na današnjoj plenarnoj sjednici poslije više mjeseci pregovora usvojio stajalište o proračunu za 2021. godinu.

Europski parlament predlaže proračun za sljedeću godinu od oko 181 milijardu eura te traži snažniji financijski odgovor na gospodarsku i zdravstvenu krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19. Kao izvjestitelj Europske pučke stranke, zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) vodi pregovore o prijedlogu proračuna u ime najvećeg parlamentarnog kluba s francuskim zastupnikom Pierrom Larrouturoum (S&D). 

Europski parlament u svom prijedlogu koji je veći za 14,9 milijardi eura od nacrta proračuna Komisije između ostalog traži više sredstava za najuspješnije europske programe poput Erasmus+, Obzora Europa, Digitalna Europa, ali i Programa jedinstvenog tržišta koji uključuju sredstva za mala i srednja poduzeća te Mehanizma za upravljanje granicama te Fonda za azil, migracije i integracije. Zastupnici su prihvatili i posebnu proračunsku liniju za pomoć turizmu od 43 milijuna eura koju je predložio zastupnik Ressler, obrazloživši da turizam kao važan hrvatski i europski gospodarski sektor zaslužuje posebnu proračunsku stavku u europskom proračunu. 

”Najveća kriza od osnivanja Europske unije traži brzi i snažan odgovor kroz proračun za 2021. godinu. Ključno je osigurati da konačni korisnici što prije počnu koristiti sredstva koja će im biti na raspolaganju. Trebamo pružiti konkretnu solidarnost prema državama, sektorima i generacijama koji su najpogođeniji krizom. Zato će prvi proračun nakon početka globalne pandemije biti izrazito važan dio oporavka, osobito u dijelu osnaživanja zdravstvenih sustava, podrške malim i srednjim poduzetnicima te mladima koji će biti najpogođeniji krizom”, istaknuo je Ressler

Nakon današnjeg usvajanja proračunske pozicije Europskog parlamenta počinje razdoblje od tri tjedna ‘mirenja’, odnosno usuglašavanja pozicija između Vijeća i Parlamenta. Europska komisija bi trebala poslati pismo o dopuni nacrta proračuna koje će uključivati nekoliko izmjena i prilagodbi po proračunskim linijama. Temelj za to bit će povijesni politički dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru kroz koji je Europski parlament osigurao 16 milijardi eura više za vodeće programe Unije, poput programa za obrazovanje, istraživanja i razvoj, digitalizaciju te zdravstvo. Kao predsjedavajuća Vijećem Europske unije, Njemačka je danas posebnim pismom europskim zastupnicima izrazila potporu proceduri mirenja predviđenu Ugovorima te izrazila uvjerenje u postizanje uravnoteženog sporazuma o proračunu, usprkos okolnostima koje su ove godine teže nego je uobičajeno.