fbpx
23. kolovoz 2019.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

U skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine, 23. kolovoza obilježava se kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma, u spomen na tajni njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju iz 1939. godine, poznat kao Sporazum Molotov-Ribbentrop.

Na današnji dan prisjećamo se kontinuiranog i sustavnog kršenja temeljnih ljudskih prava za vrijeme vladavine totalitarnih režima, čije teške posljedice osjećamo u Hrvatskoj, kao i cijeloj Europi, i danas.

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler istaknuo je kako bezrezervna osuda svih nedemokratskih sustava koji su odgovorni za brojna ubojstva, tragična stradanja i progon političkih neistomišljenika, mora biti polazna točka svakog demokratskog sustava.

Nasuprot proklamiranim društvenim iluzijama, stvarnost totalitarnih režima 20. stoljeća uključivala je tragične patnje brojnih obitelji, zatiranje vjerskih i drugih sloboda te pokušaje rušenja ljudskog dostojanstva. Jedino suočavanjem s prošlošću i prenošenjem istine na nove generacije, uz pijetet žrtvama i njihovim obiteljima, možemo graditi moderno društvo usmjereno na budućnost

zaključio je Ressler