fbpx
23. kolovoz 2021.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma

U skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine, 23. kolovoza obilježava se Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, u spomen na tajni njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju iz 1939. godine, poznat kao Sporazum Molotov-Ribbentrop.

Rezolucija Europskog parlamenta između ostalog izjavljuje da da europska integracija kao model mira i pomirenja predstavlja slobodan izbor naroda Europe koji su se tako opredijelili za zajedničku budućnost te da Europska unija ima posebnu odgovornost za promicanje i zaštitu demokracije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, ne samo unutar već i izvan Europske unije. Na ovaj dan prisjećamo se žrtava nacističkih i komunističkih režima koji su provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije te su doveli do nezapamćenih gubitaka života i sloboda u 20. stoljeću. 

Zastupnik Karlo Ressler istaknuo je kako su totalitarni režimi 20. stoljeća zaslužili potpuno nedvosmislenu osudu zbog direktne odgovornosti za masovna ubojstva, progone neistomišljenika te zatiranja vjerskih i drugih simbola na području Europe. 

“Europski dan sjećanja poziva na očuvanje kulture sjećanja i prenošenje novim generacijama istine o masovnim kršenjima ljudskih prava, ubojstvima i progonima neistomišljenika. Bez toga i istinskog pijeteta prema svim žrtvama nema pravog društvenog pomirenja”, zaključio je Ressler.