fbpx
13. rujan 2022.
Europski parlament

Europske mjere protiv posljedica suša i šumskih požara

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu održana je rasprava o europskim mjerama kao odgovor na posljedice ekstremnih suša i šumskih požara koje su pogodile Europu. Zastupnik Karlo Ressler upozorio je na dalekosežne posljedice kontinuiranih ekstremnih vremenskih prilika, posebice požara, kojima smo svjedočili i ove godine.

„Požari su ovog ljeta diljem Europe uništili više od 800.000 hektara zemljišta, čak pet puta više od 10-godišnjeg prosjeka. Oni ujedno stavljaju posebnu odgovornost i teret na vatrogasne službe koje su prva linija obrane ljudskih života i imovine“, izjavio je Ressler.

Zemlje pogođene katastrofama velikih razmjera često su preopterećene, a njihov kapacitet za odgovor je ograničen. Šteta posebno pogađa ogromna šumska područja koja čine važnu ekološku, gospodarsku i društvenu ulogu u čitavoj Europi. U takvim situacijama glavu ulogu igra civilna zaštita koja obuhvaća preventivne mjere za smanjenje učinka budućih izvanrednih situacija ili katastrofa.

 „Ovo ljeto služi nam kao upozorenje, ali i poticaj Europi da napravi više. Moramo povećati sredstva unutar Mehanizma europske civilne zaštite kako bi osigurali više protupožarnih zrakoplova. Trebamo omogućiti bržu i jednostavniju proceduru za iskorištavanje programa za navodnjavanje diljem Europe kojima se mogu zaustaviti štetne posljedice suša. U konačnici, potrebno je investirati dodatnu energiju u europske poticaje za pošumljavanje, posebno onih područja koja su požari opustošili“, zaključio je Ressler.