fbpx
12. srpanj 2021.
Europski parlament

Europska podrška turizmu

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao u raspravi o zaključcima sastanka Europskog vijeća koje se održalo 24. i 25. lipnja na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Svoje izlaganje zastupnik je usmjerio na važnost održavanja i unaprjeđivanja mjera koje omogućuju uspješnu turističku sezonu. Podsjetimo, turistički sektor čini više od desetine cjelokupnog europskog gospodarstva, a za države poput Hrvatske uspješna turistička sezona od iznimne je važnosti.

„Cijepljenje napreduje, gospodarstvo se otvara, a nakon mjeseci zatvaranja COVID digitalne potvrde omogućile su da građani ponovno lakše putuju diljem Europe. To je preduvjet za uspješnu turističku sezonu o kojoj ovisi više od 23 milijuna Europljana koji žive od turizma” rekao je Ressler.

Europski parlament je u smjernicama za europski proračun za 2022., čiji je izvjestitelj zastupnik Ressler, istaknuo da očekuje osnaživanje turističkog sektora kroz sve programe koji su na raspolaganju. Upravo zato, zastupnik Ressler obratio se povjereniku Europske komisije za proračun i administraciju Johannesu Hahnu s ciljem da Komisija utvrdi kvantitativnu i kvalitativnu analizu doprinosa turizmu iz europskih programa poput InvestEU, Digital Europe i kohezijskih fondova. Velika odgovornost pritom se stavlja na provedbu nacionalnih planova oporavka. 

„Za cijelu Europu ključna je i što brža i kvalitetnija provedba nacionalnih planova oporavka. Imamo odgovornost pripremiti se za Europu za novo vrijeme i svijet poslije pandemije“ zaključio je Ressler