fbpx
18. veljače 2022.
Lokalne aktivnosti

Europa svjedoči populacijskom kolapsu

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na konferenciji “Lokalne demografske i razvojne mjere” u Zagrebu u organizaciji časopisa Komunal. Skup je okupio brojne predstavnike jedinica lokalne samouprave i županija i predstavnike nadležnih institucija. Uz zastupnika Resslera na konferenciji su sudjelovali i francuski veleposlanik Gaël Veyssière, kanadski veleposlanik Alan Bowman, demograf Stjepan Šterc, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, europska zastupnica Sunčana Glavak, te niz saborskih zastupnika.

Zastupnik Ressler održao je govor o uspostavi europskih demografskih politika, na čemu radi potpredsjednica Europske komisije Šuica. Zastupnik je istaknuo kako svjedočimo populacijskom kolapsu u Europskoj uniji te kako se negativni demografski trendovi očituju kroz četiri ključne manifestacije – starenje stanovništva, niski natalitet, iseljavanje i depopulacija ruralnih područja. Podsjetimo, Europska unija predstavlja sve manji udio svjetskog stanovništva, od 14 posto prema podacima iz 1960. godine, do ispod sedam posto, uz predviđanja kako će Europa za pedeset godina pasti na četiri posto globalne populacije. Čak 17 od 27 država članica imaju negativan prirast, a sve države članice imaju fertilitet ispod 2,1, što je stopa održivosti. 

“To jasno pokazuje da je ovo itekako europsko pitanje, od kojeg više nije moguće okretati glavu, bez obzira na razlike u percepciji problema iz vizure različitih država članica. Za nas u Hrvatskoj jasno je da je ovo ključno, strateško nacionalno pitanje. Znamo da nema čarobnog štapića i da ljudi slobodno i individualno odlučuju o tome gdje žele živjeti i koliko djece žele imati. Zadaća je lokalne, nacionalne i europske razine vlasti prije svega snažno podržati gospodarski razvoj, priključak s razvijenijim krajevima Europe, kroz poticanje industrije, poljoprivrede i poslova visoke dodane vrijednosti. Ali također, treba maksimalno podržati i olakšati odluku svake obitelji o djetetu, promišljenim sveobuhvatnim mjerama”, naglasio je u izlaganju zastupnik Karlo Ressler.