fbpx
17. studeni 2022.
Europski parlament

Europa se jasno, civilizacijski i ljudski opredijelila uz Ukrajinu i ukrajinski narod

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u plenarnoj raspravi na sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu na temu zaključaka sa sastanka Europskog vijeća održanog 20. i 21. listopada ove godine. 

Zaključci Vijeća ponovno ističu kako Rusija snosi isključivu odgovornost za trenutačnu energetsku i gospodarsku krizu, izazvanu brutalnom i ničim izazvanom vojnom agresijom na Ukrajinu, čime je ugrožen europski i globalni mir. Europsko vijeće u svojim zaključcima također navodi kako će Europska unija biti uz Ukrajinu dok god je to potrebno, te kako se očekuje nastavak snažne političke, vojne i financijske potpore, među ostalim u pogledu ukrajinskih potreba za likvidnošću, uz dodatno osnaživanje humanitarne pomoći u vrijeme zimskih mjeseci. 

Zastupnik Ressler u svom je plenarnom govoru naglasio kako se Europa jasno, civilizacijski i ljudski opredijelila uz Ukrajinu i ukrajinski narod, te kako kontinuirano pomaže u njihovoj borbi za slobodu. Također, rekao je kako korištenje energije kao instrumenta rata protiv Europe, u vidu sredstva političke i gospodarske ucjene, poziva Europu na jedinstveniji i inteligentniji odgovor. 

“Potrebna nam je politička, vojna i financijska podrška jer ovo je ultimativni civilizacijski test za cijelu Europu. Više solidarnosti, zajedništva i jedinstva u podršci ukrajinskom narodu, ali i mudrosti da izbjegnemo teške posljedice za europsko gospodarstvo i naše sugrađane. Ishod rata u Ukrajini imat će učinak na cijelu Europu i na sve njene građane, te se zbog toga za Zapadnu civilizaciju sada ne bori samo riječima, već i djelima”, zaključio je Ressler.