fbpx
16. veljače 2023.
Europski parlament

Države, a ne krijumčarska mafija, trebaju odlučivati tko može ući na europski teritorij

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) upozorio je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu da Europa pod hitno treba dugo očekivanu reformu europske politike migracija i azila ako želi spriječiti nove migracijske krize.

Rasprava Europskog parlamenta o migracijama dolazi nakon što je prošloga tjedna održana izvanredna sjednica Europskog vijeća. Dio zastupnika ljevice oštro je napao zaključke Europskog vijeća koji traže djelotvorni nadzor vanjskih granica, s ciljem sprječavanja nezakonitih dolazaka, gubitka ljudskih života, kao i smanjenja migracijskog pritiska te učinkovitije borbe protiv krijumčara ljudima.

“Područje Mediterana, na kojem je nastajala zapadna civilizacija, ponovno je, uz povezane kopnene pravce, pod najintenzivnijim pritiskom nereguliranih, nezakonitih migracija. I najnaivnijima je danas jasno da dramatične brojke pokazuju  da su postojeće europske politike migracije i azila zakazale. Nisu isporučile uređeni sustav. Treba nam zato odgovorna, zajednička europska migracijska politika u kojoj zaštita naših granica nema nikakvu alternativu”, poručio je s plenarne sjednice zastupnik Ressler.

Prema podacima Europske granične i obalne straže (Frontex) u 2022. godini zabilježeno više od 330 tisuća ilegalnih prelazaka europskih vanjskih granica, dok je samo u siječnju ove godine zabilježeno više od 13 tisuća ilegalnih migranata. Kao član pregovaračkog tima Europske pučke stranke, zastupnik Ressler istaknuo je da se ne smiju zatvarati oči pred instrumentalizacijom i široko raširenim zloupotrebama.

“Države članice, a ne krijumčarske mafije, trebaju odlučivati tko ima pravo na ulazak na europski teritorij. Treba nam sustav koji je solidaran, human prema svima koji su doista u potrebi, ali koji je istodobno nepokolebljiv prema krijumčarima koji ugrožavaju živote tisuća ljudi. Intenzitet migracija poziva Europu da se pod hitno prilagodi novoj stvarnosti. To još nije napravila, ali jasni zaključci Europskog vijeća su korak u pravom smjeru”, zaključio je Ressler.